Захоплення пряними травами може перетворитись у прибуткову сімейну справу

0 676

Мешканка Ужгорода Юлія Гайович сьомий рік вирощує пряні трави. Спершу це була тільки м’ята і тільки для “зрізання”, кожного ранку господиня доставляла такий крам до кафе в центрі Ужгорода. Згодом додалася праця з м’ятою у горщиках, їх Юлія розвозила по місту вже зі своїм чоловіком.

“Спочатку я ще думала, яка класна справа, воно росте красиве, пахне, всім подобається… А наступного року, коли почала масово вирощувати, то вже і шкідники з’являлися, тому я шукала нехімічні, саме органічні методи, аби їх позбутися. Тож у мене постійний пошук, як боротися з ними так, аби не нашкодити рослинам і, відповідно, людям”, – згадує Юлія Гайович.

Перші три роки були присвячені винятково м’яті, наразі її в господині росте одразу шість сортів. Поступово до м’яти приєдналися чебрець трьох сортів, розмарин, базилік чотирьох сортів, тархун, орегано, карі, шавлія і мікрогрін. З’явилися грядки, теплиці й простір у будинку саме для мікрогріну.



У міжсезонні пряних трав Юлія фокусується саме на ньому – вирощує мікрогрін безпосередньо в будинку, з ним нема клопотів холодної пори і саме взимку він набуває популярності через брак іншої зелені.

Карантин також став викликом. Він зачинив кафе, проте не зупинив м’яту та інші трави. Відтак Юлія наразі відмовилася від зелені для “зрізання”, працює здебільшого з горщиками і розсадою. Щоразу, коли віддає трави замовникам, неодмінно додає пучок м’яти.

А ще карантин спонукає замислитися над доставкою по Україні, проте для цього потрібно вдосталь підготовчих процесів.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Varosh

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!