Як фермери можуть збільшити прибутковість господарства?

0 237

Підприємства аграрного сектору, згідно досліджень Інституту аграрної економіки, продемонстрували найбільшу рентабельність у 2020 році – 13,5% при середньому показнику усіх підприємств інших галузей економіки – 1,1%. Що варто зробити в українському агросекторі, щоб показники рентабельності конвертувати у показники прибутковості, та як стимулювати аграріїв переходити від продажу сировини до виробництва продукції з доданою вартістю, в коментарі для SEEDS розповіла Тетяна Грищенко, депутат Верховної Ради, учасниця міжфракційного об’єднання Депутатська аграрна рада (ДАР).

“Як бачимо, навіть 13,5% рентабельності аграрного сектору, наразі, не забезпечують в достатній мірі необхідних надходжень ресурсів для споживчого попиту, розвитку економіки в цілому. Причина цього негативного явища полягає у сировинному характері аграрної продукції. Іншими словами, наша аграрна галузь виробляє продукцію з низькою доданою вартістю. Відповідно, щоб виправити це, необхідно переорієнтувати аграрний сектор економіки на несировинний!” – зазначає Тетяна Грищенко.

Для розвитку українського агробізнесу дуже актуальним залишається питання створення продукції з доданою вартістю. Втім, багато агровиробників, наприклад, представники зернового сектору, вигідно продаючи збіжжя на експортних ринках, сьогодні не переймаються цим питанням. Утім, ринки сировини залежать від світової кон’юнктури, тому, очевидно – продавати вигідно доведеться не завжди. Щоб змінити цю ситуацію держава має змінити “умови гри”, вважає пані Тетяна.

“Якщо виробник сільськогосподарської продукції буде бачити, що виробництво продукту з більшою доданою вартістю для нього є вигіднішим (більш фінансово прибутковими) то він буде виробляти саме таку продукцію. Але для цього державою мають бути створені відповідні умови. Думаю, що саме в цьому напрямку і таким шляхом ми маємо рухатись в цьому питанні”, – говорить депутат.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!