В УПОА оприлюднили фактори, що вплинули на подорожчання овочів борщового набору

0 249

Подорожчання овочів борщового набору в Україні в поточному році в 2,6 рази пов’язане з цілою низкою факторів. Серед них загальний рівень інфляції в Україні та світі та несприятливі погодні умови для овочівників, що склалися протягом сезону – на початку періоду посіву навесні та в кінці літа – на початку осені при збиранні продукції. Таку думку висловив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник в ефірі телеканалу UA: Перший.

За словами Тараса Баштанника, складні погодні умови вплинули на якість продукції і, як наслідок, її здатність якісно зберігатися в подальшому.

«Третім фактором є здорожчання всіх складових виробництва овочів, які, до речі, будуть дорожчати й надалі. Мова йде про електроенергію, добрива, ЗЗР, паливно-мастильні матеріали тощо.

Все це, в сукупності з меншим валовим збиранням врожаю, призвело до підвищення цін на продукцію не тільки борщового набору, але й інші види овочів»,- зазначає президент УПОА.

Важливим моментом, на думку фахівця ринку, є також й здорожчання послуг світової логістики – як наземної, так і морської. Це суттєво ускладнює можливість заміщення певних дорогих українських категорій овочів більш дешевшим імпортом, як це відбувалося раніше. В цих умовах, наприклад, імпортувати цибулю з Узбекистану чи Таджикистану сьогодні значно дорожче, аніж це було в попередні роки.

При цьому президент УПОА зазначив, що дуже багато агровиробників на сьогодні притримують свій врожай не реалізуючи його на ринку.

«Це, по-перше, пояснюється поведінковою характеристикою українського фермера, який бачить зростання цін на сьогодні та вважає, що вони будуть зростати й надалі. Але дуже часто це грає злий жарт з виробниками. Адже якість зберігання овочів в Україні не найкраща через брак потужностей з тривалого зберігання. Тому, коли наші фермери закладають, наприклад, моркву на зберігання в жовтні, то вона може якісно зберігатися до лютого. Потім її починають масово «викидати» на ринок і ціна, зрозуміло, на цьому тлі знижується»,- пояснює Тарас Баштанник.

Що ж стосується ціни картоплі, то за прогнозами аналітиків УПОА, в поточному році ціна картоплі в кращому випадку не знизиться, а в гіршому випадку для виробників – може подешевшати, адже наразі існують великі залишки картоплі врожаю поточного сезону, який видався досить добрим.

«До того ж, зважаючи на сприятливу кон’юнктуру врожаю минулого року, багато українських фермерів збільшили цьогоріч площі під цією культурою. Це надало змогу збільшити валовий збір картоплі.

Цей приклад, до речі, може слугувати зниженням цін на певні овочі борщового набору на українському ринку наступного року. Адже, побачивши досить привабливу ціну на ринку, фермери можуть розпочати збільшення площ під певними овочевими культурами. В результаті це призведе до збільшення валового збору та, відповідно, пропозиції на ринку»,- резюмує Тарас Баштанник.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!