Як застосовують штучний інтелект для вирощування картоплі?

0 296

Сподіватися на те, що після того як встановити датчики поливу системи крапельного зрошення або метеостанції на полі, картопля зростатиме сама по собі, не варто. Так ніколи не станеться. Має бути людина, яка не просто збирає інформацію з цих систем, а й уміє аналізувати її для подальшого ухвалення правильного рішення, пише SEEDS.

Таку думку висловив Микола Гордійчук, директор компанії “Агріко Україна”, офіційного представника нідерландського кооперативу “АГРІКО” на території України під час конференції “Картопляна майстерня-2022”. Організатором заходу виступила компанія “Сінгента”, повідомляє EastFruit.

Цього року на полях компанії «Агріко Україна» було встановлено метеостанцію.

«Ми сподівалися, що вона вирішить багато наших проблем. Але врешті-решт ми переконалися, що метеостанція – це лише інструмент, і як будь-який інструмент штучного інтелекту вона не працює без людей. Тому метеостанція нам просто надавала інформацію у режимі реального часу. Втім, вона не давала нам того, на що ми найбільше очікували – абсолютно точного прогнозу. До того ж, ми переконалися, що її моделі прогнозування можуть бути не зовсім достовірними.

Наведу приклад, пов’язаний із таким показником як швидкість вітру. Завдяки отриманим даним, ми змогли покращити обробку картоплі на своїх полях. Ми отримували точну інформацію щодо прогнозу про кількість опадів лише в реальному часі, але не отримували відповідних точних передбачень. Щодо прогнозів, ці метеостанції на серпень показували нам опади на рівні 10 мм, а за фактом їх випало 30 мм», — повідомляє директор «Агріко Україна».

Микола Гордійчук також зазначає, що минулого року на посівах картоплі фахівці “Агріко Україна” вперше спробували використати технологію крапельного зрошування на площі близько 20 га. При цьому ділянка під  зрошуванням була обладнана датчиками вологи. За словами директора «Агріко Україна», фахівці компанії сподівалися, що ці датчики самі надаватимуть інформацію агрономам про те, коли потрібно здійснювати полив.

«Однак у процесі їх налаштування ми переконалися, що калібрування датчиків – це ціла наука і що їх потрібно калібрувати виходячи з типів ґрунтів, на яких вони встановлюються. Відкалібрувавши датчики у спеціальних лабораторіях, ми були здивовані наприкінці сезону щодо того, що вони нам постійно показували «зелену» зону, тобто не потребує поливу», — пояснює Микола Гордійчук.

Ще одна технологія, на якій цього року зосередили увагу фахівці Агріко Україна – це аналіз ґрунтів. У зв’язку з подорожчанням добрив і ЗЗР у багатьо фермерів-клієнтів компанії гостро постало питання собівартості вирощування картоплі.

«Тому ми визначили першочергові кроки щодо економії коштів. Зокрема, почали працювати із аналізом ґрунту. Перебуваючи з ознайомлювальними поїздками в інших господарствах, ми побачили, що цим не займається майже ніхто. Зробивши ж аналіз ґрунту на своїх полях, де ми вирощуємо насіннєву картоплю, ми замовили добрива, виходячи із запланованої врожайності», – повідомляє Микола Гордійчук.

Він наголошує, що потрібно постійно покращувати якість ґрунту. «Так, на своїх піщаних ґрунтах ми побачили перевагу культур-попередників при вирощуванні картоплі. Тому у своєму господарстві перед картоплею ми вирощуємо гірчицю як сидерат. Це покращує структуру ґрунту та насичує його азотом», – резюмує директор «Агріко Україна».

З питань співпраці з компанією “Агріко Україна” звертайтеся за тел.:

+38 044 528 61 08
+38(099)1000-454
+38(067)1000-454

e-mail: potato@agrico.com.ua

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!