Андрій Марущак: додана вартість і експорт – це те, що допоможе українським овочівникам успішно заробляти в майбутньому

0 793

Українські фермери вже давно опанували сучасні технології вирощування овочів. Сьогодні чимало аграріїв можуть виростити цибулю гарної якості з урожайністю 100 тонн з гектара. Однак інші українці пішли ще далі – опановують нові цікаві та прибуткові ніші у переробці продукції.

Сьогодні в Європі неабияким попитом користується нарізана і заморожена цибуля з України. Для чого її використовують і як експортують, SEEDS розповів Андрій Марущак комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎, – компанії, яка спеціалізується на професійних рішеннях для зберігання та переробки ягід, фруктів та овочів. 


Андрій Марущак комерційний директор «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎

– Зазвичай Україна експортувала небагато овочів, чи змінилась ситуація тепер?

– Продавати сиру цибулю, чи сиру картоплю за кордон – це шлях в нікуди. Бо це сировина. Треба продавати цибулю вже якось підготовленою. Ми можемо і це треба розвивати.

Дуже багато хто продає цибулю заморожену. Це той продукт, який користується попитом, і в якому вже є додана вартість. В Україні багато хто має не тільки тунелі шокової заморозки, а й прямі контракти з іноземними покупцями. Вони продають заморожену цибулю на експорт.

Це цибуля нарізана, наприклад, кільцями або кубиками. Її купують, чистять, нарізають, заморожують у великих об’ємах, фасують в пакети і далі експортують. Це доволі цікавий бізнес. На сирій цибулі, чи картоплі заробітку великого, звичайно, що не буде. Це дешевий продукт. Треба намагатися продавати продукт з доданою вартістю.

Додана вартість і експорт – це те, що нас рятує.



Скільки точно українських підприємств займаються експортом такої замороженої подрібненої цибулі, я не знаю. Мені точно відомо про щонайменше три таких підприємства, але переконаний, що їх є набагато більше.

Це не фермерські господарства – це підприємства, займаються заморозкою. Вони просто купують, переробляють і експортують такий товар. І це цілком логічно – це ніша, яку має хтось заповнити, а результат такої роботи доволі ефективний.

– Хто купує таку нарізану і заморожену цибулю?

– Сьогодні це Західна Європа, переважно сектор переробки і хорека. Така цибуля користується попитом серед власників барів, ресторанів, кафе, виробників напівфабрикатів.



Якщо ви готуєте якусь страву, де є заморожена цибуля, ви просто дістаєте з морозилки пакет, в якому вона вже почищена і покришена, і просто починаєте смажити. Це швидко і зручно.

В Європі ресторани мають дотримуватися вимог харчової безпеки, ХАССП і інших, через які не всі з них можуть чистити цибулю і картоплю в ресторані, якщо там мало місця. Але ж багато ресторанів, особливо в старих європейських містах мають обмежені площі. Там є приміщення для кухні, але на тій кухні не можна чистити брудних продуктів.

Тому вони намагаються купити все готове. А це доволі велика кількість барів та ресторанів, які розміщуються в невеличких приміщеннях. Вони не можуть приносити туди брудний продукт – це буде всупереч вимогам харчової безпеки.

– В Україні такі ж вимоги? Наскільки може бути актуальним такий товар для вітчизняних рестораторів?

– У нас більш просторі кухні, інші вимоги, тому це не настільки актуально, але ринок розвивається. На сьогодні, наскільки мені відомо, це актуально не тільки для Європи.



– Чи не виникає проблем з експортом переробленої цибулі?

– Ні. Нарізана і заморожена цибуля – це вже продукт, який придатний для харчування, це перероблений продукт. Так, нашу сиру картоплю не купують в Європі (принаймі офіційно напряму), бо саме з сирою картоплею кордони долають шкідники, віруси і різні бактеріальні хвороби, які є карантинними для ЄС. Але якщо цю картоплю ви почистите і запакуєте – тоді з її експортом до Європи не виникне жодних проблем.

Так само з цибулею. Хоча вона якраз і не має таких жорстких вимог та обмежень по експорту сирої сировини, як картопля.

Але, якщо з неї зняти шкірку та подрібнити, – вона перетворюється на зовсім інший, більш привабливий продукт. Це вже не сировина і ціна на такий товар набагато краща, на цьому можна непогано заробляти.

Але питання не в тому, що ми можемо таке робити, а в тому, що ми можемо це продавати. Ми знаходимо покупців, які купують і продаємо – попит завжди є. Сьогодні це дуже цікавий напрямок бізнесу. І він стосується не тільки цибулі, а переробки взагалі будь-якої овочевої продукції.



– Якщо українські переробники матимуть постійний контракт з певною європейською мережею магазинів, чи ресторанів, це може стати постійним прибутковим бізнесом?

– Так, це може стати регулярним заробітком, якщо знайти людей, які готові таку продукцію купувати тривалий час. Попит, він є завжди. Я б порадив фермерам починати саме з цього – з пошуку покупців, і тільки потім вирощувати потрібні обсяги потрібних овочів.

Читайте також: Недостатня кількість професійних сховищ гальмує розвиток овочівництва в Україні

Варто одразу ж подбати про заморозку переробленої продукції. Так, якщо ми говоримо про цибулю, то тунель шокової заморозки – це дорого. Але є багато підприємств, які надають такі послуги, або скуповують продукцію.



– Цього року навіть без експорту ціни на цибулю в самій Україні досить вигідні, як для виробників, так і для покупців. Чи буде цибуля дорожчати?

– Далі, я думаю, цибуля буде дорожчати. На сьогоднішній день її в магазинах багато, але це все неякісна цибуля. І це абсолютно закономірно. Товар кращої якості намагаються притримати до ще кращих цін, які будуть на початку весни.

Ті, в кого немає де зберігати врожай, або хто не має професійного обладнання для зберігання, і де цибуля вже почала втрачати товарну якість – намагаються продати її якомога швидше.

– Чи має особливості цибуля вирощена в Україні? Чи відрізняється вона від тієї, що росте за кордоном?

– Цибуля – це продукт районований. Ми вирощуємо одні сорти чи гібриди, в Нідерландах – інші. Є гібриди або сорти довгого дня, переважно це північні сортотипи, а є – короткого, зазвичай це сортотипи південні.

Але в цибулі не існує єдиного універсального сорту, чи гібриду, який можна виростити, скажімо, в Миколаєві, і очікувати такого ж урожаю під Києвом. Так, ця цибуля ростиме скрізь, але не матиме однакової урожайності і собівартості.



Але є те, чим українські фермери можуть похизуватися – це урожайність. У нас дуже гарна урожайність. В Україні практично всі фермери навчилися вирощувати цибулю. Чимало фермерів в Україні вирощують цибулю з урожайністю 100 тонн з гектара. Крім того вони навчились досягати гарної якості. І це стосується абсолютно всіх регіонів країни.

Тобто тут ми дійсно випереджаємо фермерів багатьох країн. Однак, знову ж таки, йдеться про цибулю, вирощену на поливі, на богарі її можна теж виростити, але врожайність буде дещо меншою. Цибуля, вона взагалі поливний овоч, незалежно від регіону. Є полив, – вона даватиме велику врожайність.

– А чи потрібно будувати для цибулі обов’язково окреме овочесховище, чи можливе сумісне зберігання?

– Сховище може бути одне для всього. Але у ньому може бути багато камер зберігання для різних овочів. У кожної культури своя система зберігання.



Система зберігання для цибулі, вона доволі цікава з точки зору ефективності та потужності. Вона зазвичай набагато потужніша, ніж система для зберігання картоплі. А ще вона має свої технологічні особливості, які забезпечують збереження продукції, навіть 12 місяців.

Професійне обладнання для зберігання, було розроблено і досліджено в Нідерландах дуже давно, більше 30 років тому, і з тих пір тільки вдосконалюється в плані енергозбереження і ефективності, а ТОВ «Ван Дайк» впроваджує ці технології на ринку України, Казахстану, Молдови більш ніж 15 років.


З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?

Телефонуйте: +38 098 271 70 70

Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!