На Чернігівщині відроджують забутий рецепт унікальної каші під назвою Бабка  

0 1 468

У Плисківській громаді, що на Чернігівщині, відроджують традиції – відшукали забутий рецепт каші “Бабка” та внесли його до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. Тепер тут проводять майстер-класи для школярів та усіх бажаючих, аби ця страва продовжувала жити, пише SEEDS

У давнину цю страву готували лише на свята, у будні ж – встигали з’їдати до того, як завершувався процес приготування.

“Борщі готують багато де: у когось з грушами, у когось – ще з чимось незвичним. А от про цю кашу, ми розпитували, вивчали це питання, небагато знало людей”, – розповіла Суспільному начальниця відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини громади Валентина Вернигор.

Як розповідає Валентина Вернигор, про цю страву поступово й стали забувати через те, що з’явились інші рецепти, за якими можна готувати швидко. А також не стало дефіциту продуктів.

Читайте також: Мешканець Сумщини відкрив у старій батьківській хаті музей борщу та сала

“Бабусі, що жили в селах нашої громади (їм тоді по 80, по 90 років було, коли ми розпитували), так і говорили: це колись була святкова страва. Бо крупи ніякої не купити, а свої продукти: картопля, молоко, яйця, масло – у людей були. От і вигадували. Щоправда, усі ці інгредієнти спочатку треба було приготувати. Домашнє масло. Із картоплі – крохмаль. Тому це розтягувалось у часі”, – говорить Валентина Вернигор.



Унікальність плисківської каші “Бабка” полягає в тому, що готується вона із налисників, а для рецепта знадобиться крохмаль власного виробництва. Налисники випікають, а потім нарізають на локшину, заливають молоком і запікають у печі.

“Беремо глиняний горщик (у глиняному посуді страва буде смачніша), викладаємо в нього локшину і заливаємо її гарячим молоком (0,5 літра). Потім зверху на молоко кладемо ще 100 грамів вершкового масла. І збиваємо ще яйця з цукром і заливаємо поверху. Все це ставимо у піч на 30 хвилин”, – розповідає Валентина Вернигор.

За її словами, запікати “Бабку” можна й у духовці на деко, але тоді каша буде менш соковитою.

Офіційно елементом нематеріальної культурної спадщини (НКС) каша “Бабка” від Плисківської громади стала 16 листопада 2023 року.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!