На гірських полонинах Закарпаття закінчились чорничні жнива, тепер збиратимуть брусницю  

0 816

На Закарпатті цьогоріч чорничний сезон пройшов на славу. Практично у всіх районах ягід вродило багато, тому збирачі чорниці мали нагоду підзаробити, пише SEEDS.

Цього літа масовий збір яфини у регіоні стартував із середини липня. Саме тоді закарпатські родини, що традиційно, щороку заробляють на ягодах, кожного ранку почали підніматись до полонин за допомогою спецтранспорту. Люди брали в дорогу величезні контейнери, які згодом наповнювали “чорним карпатським” золотом. Також запасались гребінками (інструментами для пришвидшення збору ягід).


Торгували чорницею практично на усіх ринках області: в Ужгороді, Мукачеві, Хусті, на Перечинщині. На початку сезону кілограм ягід вартував від 130 гривень, пише Голос Карпат.


У пунктах прийому від населення приймали чорницю доволі дешево – 35 гривень за кілограм. Тож на базарах в людей було більше можливостей заробити. Пізніше чорниця почала різко падати у ціні й вона уже вартувала 75-80 гривень за кілограм.

Читайте також: Українські фермери першими в світі налагодили виробництво маринованого та фаршированого кизилу

Наразі чорничний сезон в регіоні уже завершився. Утім, люди готують “чесалки” до збору іншої, та не менш рятівної ягоди, яку збирають на полонинах, в лісах та на ділах. Це брусниця. Округла червона ягода, схожа своєю формою, на малі бусини.

В регіоні, зокрема, на Перечинщині, брусницю ще називають “чуфезами”, десь кажуть “яфузи”. Та де б і як не називали цю ягоду, користь її надзвичайно велика. Брусницю використовують у лікувальних цілях та у домашній консервації.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!