Науковці навчились виробляти безпечний цукор для діабетиків

0 141

Неймовірні новини світу: вчені з факультету хімії Каліфорнійського університету в Девісі знайшли новий спосіб змусити бактерії виробляти алюлозу, потенційний замінник столового цукру, пише SEEDS.

Один із замінників цукру, алюлоза, приблизно на 70% солодше цукрози, але містить всього 10% калорій. Раніше вчені з’ясували, що він навіть покращує рівень глюкози в крові і допомагає знизити вагу у людей з діабетом II типу.


Проблема в тому, що алюлоза — рідкісний цукор, який зустрічається в надзвичайно малих кількостях, його виявили в пшениці, в переробленій очеретяній і буряковій патоці. В результаті, при нинішніх методах виробництва він недоступний широкому колу користувачів.


Сьогодні вчені з Каліфорнійського університету в Девісі (UC Davis) зробили прорив у виробництві алюлози. Зараз його екстрагують за допомогою ферментів D-тагатозо-3-епімерази (DTEase) і D-псікозо-3-епімерази (DPEase), щоб каталізувати його перетворення з фруктози. Але обмеження цього процесу привели до того, що виходи залишилися на рівні максимум 50% і метод спрацьовував не завжди.

Вчені не обмежувалися спробами підвищити продуктивність цих ферментів і замість цього зайнялися пошуком іншого способу повного виробництва цього цукру. І вони виявили його в групі бактерій Escherichia coli (E. coli). Свої дослідження науковці опублікували в журналі Nature’s npj Science of Food.

Читайте також: Рослини більше не потрібні: вчені почали культивувати в лабораторії ягоди

Дослідники відредагували метаболічні процеси мікроорганізму. У підсумку, коли клітини отримували глюкозу, вони перетворювали її в алюлозу. Це відразу ж призвело до виходу 62%, а ступінь чистоти продукту зросла до 95%.

По суті, вчені взяли кишкову паличку, яка природним чином має правильні шляхи для виробництва алюлози з глюкози, і змінили її «конструкцію», щоб отримати певний потрібний результат.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!