Перший закарпатський приватний винороб нарешті отримав ліцензію

0 356

Фермерське господарство “ТЕРРУАР” – перший приватний винороб на Закарпатті, який отримав ліцензію на свою діяльність. Йдеться про терруар “Північний Берег” та субтерруар “Мукачево”.  

Цей документ направду вистражданий. Фактично процес ліцензування тривав майже півтора роки – стартував він ще в січні 2019 року.

За словами Олександра Ковача, голови Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття, ліцензія дає змогу легально постачати свою продукцію готелям, ресторанам, кафе. З іншого боку, за його словами, ліцензія не має користі для держави, її давно треба було відмінити.

“Ліцензія не має жодної користі для держави, її давно слід було скасувати, адже цей документ не має жодного стосунку до контролю за якістю. Скажіть, молоко, ковбаса, хліб мають ліцензію?

Можна ж контролювати якість і без ліцензії. А отримати її надзвичайно складно.

Я називаю це обмеженням для малих виноробів. Це така вигадка потужних виробників, аби не допустити на ринок маленьких. Це нечесна гра в наявних умовах”, – каже Олександр Ковач.

Однак на думку Федора Шандора, президента Закарпатської туристичної організації, ліцензія – неприємний, проте наразі єдиний вихід для приватних виноробів. І водночас – це новий крок у розвитку галузі.

З іншого боку, колись і в Україні вже мають скасувати ліцензії, бо ніде в світі сухе вино й пиво не є акцизно-ліцензованим товаром.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією varosh

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!