Зберігання із нідерландськими технологіями дозволить зробити овочівництво прибутковою справою будь-де в Україні

0 828

Знищення Каховської ГЕС підштовхнуло українських фермерів до більш активного вирощування овочів у всіх регіонах України. Однак для повноцінного розвитку овочівництва потрібна не тільки стратегія і стабільність, а ще й наявність якісних овочесховищ.

Про це в інтерв’ю SEEDS розповів комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎»‎‎ Андрій Марущак.


– Херсонських овочів українці не побачать ще довго. Чи стане це додатковим поштовхом для розвитку овочівництва в інших регіонах України?

– Всі ми розуміємо, що на Херсонщині тих об’ємів овочів, як раніше, вже не буде. Ініціативу їх вирощування перехоплять інші люди, інші регіони. І, в принципі, це правильно, – так овочі стануть ближчими до споживача.

Сьогодні найкращий період для того, щоб будувати овочесховища в регіонах, які не є традиційними для вирощування овочів. Якщо в період низьких цін окупність таких сховищ доволі велика, то зараз все навпаки.

Це дозволить за 10-15 років, до тих пір, коли у нас знову з’являться овочі з Херсонщини, налагодити їх системне вирощування в умовній Вінницькій чи Житомирській області.

В період високих цін на овочі, коли є можливість заробити, основна ідея має бути такою: треба будувати сховища для себе в тих регіонах, які починають займатися овочівництвом зараз, і де фермер-овочівник стане стабільною професією.



– Про які саме регіони йдеться?

– На сьогоднішній день – про всі регіони. Якщо принципово, то всі регіони України придатні для вирощування овочів. Просто на Херсонщині була стара поливна система, яка чудово працювала і давала можливість поливати на цих землях овочі гарно і дешево.

Зараз ми стикаємося з тим, що погодні умови і безліч інших факторів, в різних регіонах впливають по різному на овочівництво. Однак цибуля, морква, капуста, буряки вирощуватимуться в усіх регіонах. І цим регіонам, коли вони зароблять свої перші гроші на овочах, варто буде подумати про те, де вони зберігатимуться.

Вирощувати овочі разово – це не прибуткова справа. Овочівництво потрібно розглядати, як системний і довготривалий бізнес.

Зрештою, коли наш південний регіон позбудеться всіх окупаційних військ і почнеться відновлення, звідти почнуть масово надходити овочів. Якщо для кінцевого споживача, це буде плюсом, то для фермерів то буде бідою – одразу ж знизиться прибутковість справи.

Потрібно бути до цього готовим, а овочесховище – це саме такий гарант майбутнього. З ним можна планувати вирощування і зберігання потрібної кількості продукції, і займатися цим системно та довго в своєму регіоні.

Незабаром овочівництво стане більш регіональним бізнесом. Одна з причин цього – надзвичайно дорога логістика. Виростити овочі в своєму регіоні буде набагато дешевше, ніж везти їх з іншої частини країни.

І логістичні затрати не стануть дешевшими з часом, навпаки – вони невпинно дорожачатимуть.

– Чи не простіше відмовитись від овочів і перейти на зернові культури?

– Маржинально набагато вигідніше займатися овочами. Грошей доведеться вкласти багато, але і прибутковість в десятки разів більша від зернових культур. Хоча є чимало «але».

Для того, щоб виростити картоплю, треба вкласти в гектар мінімум 160 тисяч гривень: купити насіння, обладнання, подбати про зберігання і таке інше. Для зернових культур ця сума в десятки разів менша.



Якщо ми говоримо про зернові, то посіяти зернових 100 чи 1000 гектарів – це не так проблематично, тоді як посіяти овочів 100 чи 1000 гектарів – це нереально, там інші швидкості саджання, обробок і так далі.

І на Херсонщині, і на Запоріжжі не одразу почали вирощувати цибулю по 200 гектарів. Треба мати неймовірний парк техніки, яка коштує грошей. Або велику кількість людей, яких немає.

Овочевий бізнес – це початково бізнес невеликих господарств, які обмежені своїми землями і які хочуть отримати максимум прибутку з того, чим вони займаються. Зерновий бізнес – це бізнес холдінгів, великих підприємств, компаній, які мають там десятки тисяч гектар чи сотні тисяч гектар.

Для овочівництва потрібно чимало ручної людської праці. А з цим сьогодні величезні проблеми. Якщо брати глобально, то це вирішується покупкою, наприклад, самохідних комбайнів для збору цибулі, які коштують мільйон євро. Але цей мільйон треба десь взяти, а овочівник, який має, умовно, 100 гектар цибулі, сумніваюся, що зможе його знайти.

Сьогодні такі часи, що фермерам доводиться економити, але часто це відображається на врожаї. Багато хто віддає перевагу генерикам, обробляючи поля. Але такі препарати не завжди спрацьовують.

Оригінальний препарат, – він 100% дорогий. Причому вдвічі, але він точно працює. А якщо купити дешевий генерик, тут результат буде 50\50. І тут питання, хто мислить стратегічно, а хто – ні.

Але якщо з гербіцидами ти можеш зрозуміти помилку вже наступного року, і ти просто купуєш інші засоби, то з овочесховищем зовсім інша ситуація. Їх діяльність – це десятки років. В саморобному сховищі, чи сховищі від українських компаній з малодослідженими технологіями, втрати овочів під час зберігання можуть сягати і 20%, і 30%.



Так, по ціні таке сховище коштуватиме значно дешевше, відсотків, напевно, на 20. Однак у нас є сумний досвід, коли нам доводилось на прохання аграріїв демонтувати досить ще нове обладнання, встановлене іншими компаніями через його неефективність. Натомість ми поставили наше обладнання, яке працює до цих пір. А було це і сім, і десять років тому.

Після цього нам неодноразово телефонували такі клієнти і говорили: «вже після кількох років ми відчули різницю». Якщо ти маєш чим порівняти, – ти розумієш, що втрати урожаю 20-30% під час зберігання і втрати 6% щороку – це надзвичайна різниця.

Візьмемо для прикладу 5 тисяч тонн, – тут втрати можна обчислити більш як 700 тонами. Якщо цих 700 тисяч кілограмів помножити на умовних 5 гривень вартості картоплі – митимемо шалені гроші. І це щороку! Щороку, протягом 20 років роботи овочесховища фермери втрачають з першого ж року таку суму, що просто важко уявити.

От бачите, генерики є не тільки у добривах. Звичайно що купити будь-яке обладнання, – це краще, ніж зберігати овочі просто в сараї. Але підрахунки доводять, що не вся економія – то добре. До цього всього варто додати ще й електроенергію, яка щороку дорожчає. Для непрофесійного сховища овочів ви щороку будете витрачати в тричі більше електроенергії.



– Якими будуть ваші прогнози щодо цін на овочі в Україні найближчим часом?

– Таких дешевих овочів, як раніше, в Україні вже не буде. На мою думку, суттєвого пониження цін варто чекати років з десять. Для того, щоб наростити серйозне овочівництво, треба мати техніку. Але це дуже великі інвестиції. Крім цього треба мати полив. А це також чималі гроші.

В період масової копки, а це вересень-жовтень місяць, ціна буде падати. На мою думку, та ж сама цибуля буде вже по 20 гривень за кілограм. Однак під Новий рік вона знову подорожчає до 40 гривень і далі ціни тільки зростатимуть.

Сьогодні ми спостерігаємо те, чого раніше не було – картопля коштує в рази дешевше за інші овочі борщового набору, але і тут незабаром ситуація кардинально зміниться.

Дуже багато картоплярів зменшили свої площі посівів. Це спровокує те, що в Україні через 4-5 років буде недостатньо якісної насіннєвої картоплі. Через неякісне насіння не буде тієї урожайності, та тієї якості картоплі. Все це в сукупності, зі зменшенням площ, призведе до стрибка ціни на картоплю. Однак поки що картоплі в Україні достатньо і вона доволі дешева.


З’явилися додаткові питання щодо зберігання продукції та облаштування сховищ?

Телефонуйте: +38 098 271 70 70

Пишіть: VanDijkTechn@gmail.com

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!