Жимолость – унікальна морозостійка культура яка має чималі комерційні перспективи в Україні

0 899

Жимолость – культура молода і перспективна з комерційної точки зору. Її історія тільки починається не тільки в Україні, а й у всьому світі, пише SEEDS. 

Про це розповів Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, під час вебінару, організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва.

«Жимолость – цікава і перспективна культура. Не така вже вона і нова для України. Вперше я з нею познайомився в кінці 90-х років на Харківщині.

За цей час жимолость пройшла  дуже великий шлях від маловідомої аматорської культури з купою недоліків до справді ягідної культури, яка має серйозні амбіції зайняти свої позиції не тільки в ягідництві України, а й всього світу.

Люди, які чули хоч раз про цю культуру, знають, що це культура з надраннім терміном дозрівання ягід. Фактично одночасно з ранніми сортами суниці садової. Культура вітамінна.

Вона має унікальну морозостійкість, навіть до -50 градусів за Цельсієм, навіть квіти жимолості можуть без серйозних ушкоджень витримувати весняні заморозки до -8. Жодна плодова чи ягідна культура таких понижень температури витримати не може», – переконаний Олександр Ярещенко.

«Жимолость культура молода і перспективна з комерційної точки зору і тут вся історія тільки починається. Так колись було і з лохиною. Більше 10 років тому назад мало хто її знав і перші спроби не можна сказати, що були мегауспішними з точки зору продаж.

Але потім все стало на свої місця. За рахунок впізнаваності, часу, просування, маркетингу зараз лохину всі люблять і готові купувати. Я думаю що на жимолость чекає схожа успішна історія. Можливо не настільки успішна, але все ж», – сподівається фахівець.

«Світового ринку жимолості в повному розумінні цього слова поки що не існує. Це ситуативні продажі, перші спроби і перші рецептури продуктів переробки. Переважна більшість ягідного ринку сходяться на тому, що майбутнє жимолості за переробкою.

Все починається не тільки в Україні. Насправді країни, які мають в своєму активі комерційні насадження жимолості, ринок тільки формують. Внутрішній ринок жимолості також досить обмежений», – додає Олександр Ярещенко.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!