Зміни клімату подарували фермерам півдня України нову золоту нішу

0 494

Харчова промисловість в Україні може приносити мільйони. І йдеться аж ніяк не про трюфелі, а про звичайну оливкову олію, яку тепер цілком можливо виробляти навіть в Україні, пише у своєму блозі на “Цензор.Нет” адвокат, екс-заступник міністра юстиції Павло Мороз.

“Завдяки невеликим кліматичним змінам вже наступного року Україна може “озолотитися” завдяки вирощуванню оливок і виробленню оливкової олії. Оливки зазвичай  вирощують у досить засушливому кліматі за температури повітря 30–45 градусів.

А це означає, що Миколаїв, Херсон та Одеса найближчим часом можуть почати придивлятися до незвичайної для нас культури та зайняти цю нішу, поки іноземні інвестори не зацікавились та не зайняли цю позицію.

У середньому один саджанець оливкового дерева можна придбати за 2 – 5 000 гривень. Саме дерево живе та родить більше 100 років, тож таке хобі може і вашим онукам лишитися”, – пише Павло Мороз.



“Але ось для свого повноцінного оливкового саду потрібно виділити чимало коштів. На одному гектарі може вміститися до 350 дерев, хоча оптимальніше рослинам виділити трохи більше місця. Тож для свого угіддя потрібно інвестувати в середньому 700 тисяч гривень на один гектар.

Зважаючи на те, що це лише перший досвід, то з одного оливкового дерева можна отримати плюс-мінус 15 кілограмів врожаю. Ну і виходить, що один гектар дасть близько 5,25 тон врожаю.

Скільки ви отримаєте на “виході”, залежить від того, чи ви будете продавати оливки чи виробляти масло. При найкращих розкладах виручка з одного гектара за один сезон може скласти півтора мільйони гривень”, – додає фахівець.

“Звісно, для масла потрібне додаткове обладнання. Якщо виробництво налагоджено, то, ясна річ, варто спробувати виробництво олії. Умовно кажучи, для виробництва одного літра олії потрібно від 5 до 5,5 кілограмів оливок. Якщо виробництво збільшиться, то можна впевнено купувати обладнання для олії.

Звичайно, ризиків і “але” в такого бізнесу занадто багато. Адже окрім вже перерахованих “але”, є ще й ризик не продати свою продукцію через банальну недовіру споживачів до українських оливок. Все-таки люди хочуть, щоб на етикетці оливкової олії красувався напис “Ελαιόλαδο”, який незрозумілий і навіть нечитабельний, проте він говорить, що продукт вже точно якісний. Але, як кажуть, хто не ризикує – той нічого не отримує”, – переконаний Павло Мороз.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією Цензор.Нет

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано