ООН: «Ми можемо створити продовольчі системи, що забезпечать більш якісне харчування населення»

Новини

Фахівці в області харчування, охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та сільського господарства зібралися в Будапешті разом з представниками ФАО, ВООЗ, ЮНІСЕФ і ВПП

Понад 200 експертів в області харчування, охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та сільського господарства збираються сьогодні в Будапешті.Вони усі переконані у тому, що місцеві, національні, регіональні та глобальні продовольчі системи здатні робити набагато більше для поліпшення раціону харчування людини.

Дводенний Регіональний симпозіум «Стійкі продовольчі системи для здорового харчування» відбувається за ініціативи ФАО та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у співпраці з ЮНІСЕФ і Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП). Це четвертий захід у переліку симпозіумів, що проходять з ініціативи ФАО в різних регіонах світу восени цього року і мають на меті більш повне використання потенціалу продовольчих систем для просування здорового харчування.

У роботі симпозіуму беруть участь представники урядових відомств, законодавчих органів, академічної спільноти, приватного сектора, неурядових організацій, професійних асоціацій, а також фермери, учасники кооперативів та представники громадянського суспільства. Працівники різних галузей об’єднуються аби сприяти політичним процесам, виконанню яких багато в чому допомогла друга Міжнародна конференція ФАО / ВООЗ з питань харчування (Рим, 2014 г.) і які реалізуються в рамках проголошеного Десятиліття дій ООН з проблем харчування, 2016-2025 роки.

Різні форми неповноцінного харчування – затримка росту, виснаження, надмірна вага, ожиріння і дефіцит вітамінів і мінералів – так чи інакше присутні в усіх країнах Європи і Центральної Азії. За даними ФАО / ВООЗ, понад 55 відсотків дорослого населення регіону страждають від зайвої ваги або ожиріння, і одночасно у мільйонів людей спостерігається анемія і нестача йоду, цинку або вітамінів А і D.

На думку Елеонори Дюпуї, координатора Симпозіуму і фахівця ФАО з безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, багато факторів, що впливають на формування нездорового раціону харчування, лежать поза зоною персонального вибору людини. Вона зазначила, що забезпечення здорового раціону харчування є багатогалузевим завданням і відповідальністю багатьох сторін.

«Сьогодні ми розуміємо, що правильне харчування залежить не тільки від сільськогосподарського виробництва, а й від продовольчих систем в цілому – починаючи з планування виробництва і закінчуючи споживанням», – сказала пані Дюпуї.

«Ми повинні розглядати агропродовольчі ланцюжки загалом, а також кожен окремий елемент продовольчих системокремо для того, щоб зрозуміти, де саме існує ризик втрати поживної цінності продукту або де існують можливості для її збереження і поліпшення», – зазначила пані Дюпуї. «Ми повинні думати про створення інфраструктури, яка б включала можливості зберігання та переробки продукції, логістики та виведення на ринки. Це необхідно для забезпечення фізичної доступності поживної та безпечної продукції населенню як у віддалених сільських районах, так і в містах. Наша мета – нікого не залишити без уваги».

За словами Дюпуї, «відсутність розуміння стійкості продовольчі системи і термінів «раціонального і здорового харчування» також може бути перешкодою. Школи та працівники системи освіти можуть зіграти важливу роль у зміні цієї ситуації». Підвищення обізнаності є важливим і у галузях охорони здоров’я та соціального захисту.

«Відсутність розуміння стійкої продовольчої системи і яким має бути раціональне здорове харчування також є перешкодою. Школи та співробітники системи освіти можуть зіграти вагому роль у зміні цієї ситуації»

Елеонора Дюпуї

Спеціаліст ФАО з безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів

Саме сільське господарство також може вносити більш вагомий внесок у поліпшення харчування. ФАО просуває ідею диверсифікації сільськогосподарських культур – відмови від переважного обробітку основних культур і повернення до вирощування традиційних культур, багатих на мікронутрієнти. Найчастіше місцеве біологічне різноманіття, знання і традиційні практики можуть скласти основу для поліпшення харчування.

«Ми повинні будувати місточки між різними професійними сферами і урядовими відомствами з метою досягнення загального розуміння можливого внеску і відповідальності кожної із зацікавлених сторін», – сказала Дюпуї. «Також цедопоможе визначити можливості для встановлення стратегічного партнерства та мобілізації ресурсів».

Згідно з даними ВООЗ, низька якість раціону харчування є фактором ризику номер один для таких неінфекційних хвороб як серцево-судинні захворювання, рак, респіраторні захворювання та діабет. Вона є основною причиною високих показників DALY (роки життя з поправкою на інвалідність) в регіоні, особливо в країнах Східної Європи, де рівень доходів в останні двадцять років стрімко зростає. Варто розуміти, що такий фактор абсолютно реально побороти.

Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та цілі у сфері сталого розвитку з повною ясністю визначають: забезпечення продовольчої безпеки і повноцінного харчування для всіх є обов’язковою умовою. Якщо люди не будуть повноцінно харчуватися і мати хороше здоров’я, досягнення багатьох інших Цілей в галузі сталого розвитку також потрапляють в зону ризику.

SEEDS.org.ua

Leave a Reply