ТОП-10 мегатрендів у АПК

Статті

“Розумні виробники стежать за мікро- та макрозмінами, оскільки це дозволяє їм залишатися конкурентоспроможними. Необхідна більша гнучкість руху вперед, вважає Річард Брок, президент Brock Associates, служби товарного маркетингу, яка визначила 10 нових трендів у сільському господарстві в недавньому звіті”, – зазначає Ед Кларк, редактор Agweb,

Які ж наступні ключові мікро та макро тренди будуть рушити галузь у 2018-му році? Читайте на SEEDs.org.ua

Автоматизація процесів

“Один з мегатрендів, можливо, ще неодооцінений, – це швидке прийняття та вплив технології автоматизації”, – зазначає Брок.

Технологія, включаючи агроавтосервіс та генетику рослин, може мати великий ефект у цьому році. “Фермерам також потрібна стратегія зростання, щоб вижити”, – говорить він.

Він також стверджує, що нішеві ринки з продуктами з доданою вартістю будуть пришвидшуватися, акселеруватися.

Це дасть поштовх у глобальному світі для виходу малих виробників на нішеві ринки,  прискорить  та масштабує  ринки органічної продукції.

Основні глобальні тренди:

1. Зміщення структури ферми

Найближчим часом відбудеться великий перехід сільськогосподарських активів молодим виробникам. Середній вік селянина у світі – 57 років, а 30% – понад 65 років. Типова ферма у Середземному морі площею 2000 акрів може коштувати 10 мільйонів доларів, у тому числі землі вартістю 5000 доларів за акр. Тенденція до більших господарств сповільниться, поки не досягне рівноваги.

2. Прискорення в технології

Аналіз даних у наступні роки доповнить те, що фермери знають інтуїтивно, і в деяких випадках заперечують ці припущення. Нові продукти, засновані на антенно-супутникових знімках, дронах, датчиках, картах грунтів та мільйонах  аналізаторів погоди. Питання про володіння даними стане предметом дедалі більше дискусій.

3. Біотехнологічна стратегія розвитку

ГМО-продукти залишаються, але стикаються з перешкодами для політичних та суспільних відносин. Індустрія може отримати користь, допомагаючи змінити громадську думку.Нові продукти біотехнологічної експрес-діагностики виходять на перший план для швидкого та якісного аналізу даних.

4. Спеціалізація продовжиться

Сільськогосподарське виробництво стає все більш спеціалізованим. У 1982 році 35% всіх господарств виробляли кукурудзу в США, але в 2007 році лише 22% робили це завдяки економії за масштабами, технологічним досягненням та державної політики. Сьогодні фермери продовжують спеціалізацію  за різними напрямками, мають різноманітні виробництва з органічними, не-ГМО продуктами, такими як високоолеїнові соєві боби та кукурудза з високим вмістом крохмалю.

5. Дефіцит ресурсів, агроризики та зміна клімату

У США понад 40% виробництва харчових продуктів з 1961 року було досягнуто через зрошення, але поставки підземних вод не є нескінченними. Виникла занепокоєність з приводу Огаллаловського водоносного горизонту, який забезпечує 30% зрошувальних підземних вод США. Якщо тенденції продовжуються, водоносний горизонт буде на 69% виснажений. Зміна клімату також відкриває проблеми переорієнтації агровиробництва та прогнозування агроризиків.

6. Зміна товарного середовища

Незважаючи на те, що майбутній попит на експорт сої залишатиметься сильним, Китай, який зараз купує дві третини всіх проданих соєвих бобів, створив свій соєвий запас на рівні практично від нуля до 17,4% від використання. Це полегшить його імпортний апетит.

7. Зміна споживання м’яса

Світовий попит на червоне м’ясо та птицю з 2013 до 25 років буде збільшуватися на 15,1%

При цьому споживання м’яса в Сполучених Штатів скорочується. Тим часом Китай з 1992 року є найбільшим споживачем м’яса у світі. До 2012 року споживання Китаю зросло вдвічі, ніж у США. До 2022 року споживання червоного м’яса та птиці в Китаї зросте на 15,2%. США, ймовірно, поставлять в країну більше свинини та менше кормових зернових. Це пояснюється тим, що для Китаю імпортувати готові вироби є більш рентабельним та ефективним. Незважаючи на це, виробники м’яса потребують зернових та олійних культур, оскільки загальний світовий попит на червоне м’ясо та птицю до 2025 років буде збільшуватися на 15,1%.

8. Сталий розвиток та громадський аналіз дотримання норм у тваринництві

Споживчий попит та регулятивна вимога щодо ряду гарантій для вирощування худоби у спосіб, який вважається сталим та гуманним, спричиняють швидкі зміни у харчовій системі.

Великі компанії, що займаються продовольчими товарами та мережі супермаркетів, поступово відмовляються від використання сінокосів для опоросу з їхніх ланцюгів постачання. Зміна також була змушена державним законодавством.

9. Вплив на навколишнє середовище зростає

Від використання добрив до пестицидів фермери повинні дбати про складну, зростаючу мережу правил.

10. Глобальна агрополітика sustainability

Встановлюються спільні підходи сталого розвитку до питань землекористування, біопалива, ГМО та монетарної політики.

 

Leave a Reply