Жінки в агро: історії успіху українських бджолярок, садівниць та фермерок

0 617

15 жовтня у всьому світі відзначають День сільських жінок. Якщо говорити про бізнес, то сільська жінка перш за все асоціюється з аграрною галуззю. В Україні представниці прекрасної статі беруть активну участь у сільськогосподарському бізнесі. Все частіше можна почути про успішних фермерок та виробниць крафтової продукції. Саме сьогодні SEEDS розповість про трьох таких жінок.

Тетяна Васильківська є не лише власницею пасіки та виробником продукції бджільництва, вона очолює правління ГО «‎Всеукраїнське братство бджолярів України» (організація входить до Громадської платформи «‎Національний конгрес бджолярів»).‎ ‎За словами пані Тетяни, жінок-пасічників дуже поважають їхні колеги-чоловіки.


“Сьогодні питання щодо участі жінок у всіх галузях нарівні з чоловіками, як ніколи, актуальне. Дедалі частіше жінки досягають успіхів практично у всіх сферах, зокрема, у сільському господарстві. У бджільництві в Україні представленого багато жінок. Це не лише пасічниці, а й дружини, доньки, сестри бджолярів, адже бджільництво — це найчастіше сімейна справа. Зараз жінок часто залучають до роботи зі штучного осіменіння бджолиних маток, а також до процесу відкачування меду, фасування, огляду пасік та ін. Існує не один проект із залучення жінок до бджільництва”, – зазначає Тетяна Васильківська.

“Офіційної статистики щодо того, скільки жінок залучені до роботи в галузі, немає. Утім, можемо порахувати приблизно. Якщо в Україні офіційно працює близько 400 тис. пасічників, то з розрахунку на їх родини, у бджільництві працює близько двох мільйонів українців. І десь 30 – 40% з них — жінки. Вони не лише залучені до безпосередньої роботи, а й дозволяють відкрити нове бачення галузі. Дискримінації щодо пасічниць я не фіксувала. Навпаки, чоловіки-бджолярі досить добре і з повагою ставляться до колег-жінок”, – говорить очільниця ГО «‎Всеукраїнське братство бджолярів України».



Ще один приклад успішної жінки в агро – Тетяна Шмаглюченко, директорка компанії «‎ВІН‘С» (Одеська область)‎, що спеціалізується на виробництві столового винограду преміум якості. Пані Тетяна постійно розвиває свій бізнес, отримує гранти, нещодавно запустила переробку столового винограду – виготовлення родзинок та пастили, а ще сорт винограду української селекції «Лівія‎»‎ з виноградників Тетяни Шмаглюченко уже третій рік поспіль отримує винагороди на виставці «‎Виноградний калейдоскоп», яку проводить ННЦ «Інститут виноградарства та виноробства їм. В.Є. Таїрова».

Тим, хто планує займатися виноградним бізнесом, директорка компанії «‎ВІН‘С» радить: “По-перше, потрібно добре розуміти свій ринок збуту, тому що висаджувати велику кількість сортів, вважаючи, що ви продасте все на якомусь місцевому ринку, вже неактуально. Потрібно рухатися в бік кооперації. Маленьким виробникам важко, саме тому потрібно співпрацювати з іншими”.

Стати успішною в агро можна навіть, якщо вам за 60. Це доводить Анна Яковенко з Черкащини, яка після виходу на пенсію разом з чоловіком заснувала равликову ферму.


“Ми з чоловіком два військові пенсіонери, ще досить активні, хотіли чимось займатися. Діти в нас дуже креативні, вони запропонували нам створити равликову ферму. Це – бізнес для лінивих, для людей, які не можуть дуже багато фізично працювати. Я отримую задоволення, коли просто дивлюся на равликів. Це своєрідна медитація: нервова система заспокоюється, погані думки зникають. Це позитивні емоції, це – здоров’я”, – говорить Анна Яковенко.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!