500 тисяч гривень із гектара: як отримати максимальний прибуток, вирощуючи суперсолодку кукурудзу

0 596

Протягом останніх 10-и років площі посіву під солодкою кукурудзою систематично зростають. За словами фахівців, до факторів, які спричинили такий ріст, належать висока дохідність (при урожайності 35 тис. повноцінних качанів з 1 га по ціні 15 грн/качан валовий дохід становить 525 тис. грн/га всього за 90 днів від посіву, універсальність використання – підходить як для малих фермерів, так і присадибних підсобних господарств (качани йдуть на продаж, а зелена масса – на корм худобі). Також популярність цукрова кукурудза отримала завдяки впровадженню селекційних розробок та появі суперсолодких сортів Sh2-типу, які містять понад 22% цукрів, та є дуже ніжними та смачними. Компанія “Мнагор” однією із перших в Україні розпочала селекцію та популяризацію суперсолодких сортів кукурудзи.

Ми звернулися до винахідника та автора унікальних сортів солодкої кукурудзи “Білий Кролик” та “Український Біколор” Михайла Нагорняка, щоб дізнатися, як вирощування солодкої кукурудзи зробити надприбутковою справою.

“Цукрова кукурудза – це овочева культура, вирощування якої передбачає кілька стратегій. По-перше, виробники кукурудзи обирають між екстремально ранніми чи пізніми строками посіву. Коли на час посіву або збору врожаю є велика загроза морозів. Щоб отримати ранню продукцію, ви маєте посіяти її або розсадою в теплиці, або під агроволокно, або під плівку по типу парника із дерев’яними дугами над суміжними подвійними рядками. Також ви можете використати насіння ультраранніх мнагоровських сортів, стійких до весняних холодів. У будь-якому випадку перед виробником стоїть головне завдання – отримати ранню продукцію, коли ціна на ринку досить висока. Наприклад, цього року рання кукурудза при оптовому продажі коштувала 15-20 грн/качан, роздріб доходив до 40 грн/качан. Аналогічна ситуація і з пізнім урожаєм: коли вже скоро зима, кукурудзи немає ні в кого, тоді ціна підіймається вдвічі, порівняно з літніми показниками. Щоб отримати пізній урожай, потрібно сіяти кукурудзу в середині або в кінці червня. На Півдні можна здійснювати посів у першій декаді липня. Вибирати варто оптимальні сорти, придатні для пізнього посіву. Також не забуваємо забезпечувати полив у разі дефіциту вологи”, – говорить Михайло Нагорняк.

Читайте також: Овочева “екзотика”: як біла кукурудза завойовує ринок України

Він зазначив, що для розсадного та тепличного способу посіву потрібні додаткові витрати. При ранньому ж посіві у відкритий грунт фермери здавна орієнтуються на сорт “Спіріт” компанії “Сингента Сідз Б. В.” з м. Енкхаізен (Нідерланди). Він є ультрараннім, підходить для раннього старту сезону, проте не має суперсолодких властивостей. 

“Наші ж українські мнагорівські суперранні гібриди “Дейнеріс”, “Фіона” (“Солодка Мрія”), “Роттердам” та “Мармурова” змінили вимоги покупців. Які вже знають, що навіть найперші качани на ринку можуть бути суперсолодкими. До їхніх характеристик належать потужний стартовий ріст навіть в холодному ранньовесняному грунті, великий качан, як для ранніх гібридів (понад 21 см), чудові смакові властивості (довше зберігає товарний вигляд після обриву качанів за рахунок суперсолодкого зерна), ранній урожай дає максимальну вигоду (додаткові 8-12 грн на качані порівняно із ціною в пік сезону)”, – зауважує Михайло Нагорняк.

Звісно для ранньої продукції важливо підібрати й правильний захист посівів. Якщо в Європі та США перші ранні посіви фермери накривають спеціальною захисною плівкою, а по вегетації разом із інсектицидом обробляють посіви солодкої кукурдзи фунгіцидом від хвороб, щоб отримати захищені стебла та листки, так званий “грін ефект”, то в нас поки це не увійшло в звичку. Та варто зазначити, що ранні сорти кукурудзи від “Мнагор” мають природну стійкість до більшості хвороб та ранньовесняних холодів.

“Інша стратегія — це вирощування екзотичних або дуже виразних окремими особливостями сортів, які зараз в моді та популярні, до речі, їх охоче купують оптовики, і їх легко ідентифікувати на ринку. Це такі наші мнагоровські бестселери як “Білий Кролик”, “Український Біколор”, “Мармурова” – сорти, які мають білі зерна. Покупці на ринку відразу їх розбирають, бо вони дуже гарні та смачні. Також, у нас є кукурудза нового Ґляссе-типу. Вона має неймовірно ніжні та соковиті зерна (як  поєднання кави з морозивом). Якщо хтось вже хоч раз придбав таку кукурудзу, то вже полює за нею й надалі. Йдеться про сорти “Мармурова”, “Фіона”, “Джамала”, “Джульєтта”. Вони вимагають особливої ніжної технології, але віддячать вам сторицею найкращим на ринку смаком. Гарна стратегія вирощувати найпотужніші та найбільші на ринку качани! Багатьох приваблюють саме найдовші сорти з найбільшими качанами (до 30 см). До таких належать “Айова”, “Сентіс” та “Орландо”. Насіння цих сортів знаходиться в “топі”, не дивлячись на те, що вони належать до пізніх та достигають за 80-85 днів. Але за екзотику завжди можна отримати більшу винагороду. Овочівникам відомо, що мармурові біколор-сорти, це коли на качані є білі зерна, завжди дорожчі на 3-5 грн/качан. А це додатково до 100 тис грн/га прибутку”, – розповідає Михайло Нагорняк.

Потрібно згадати й про стратегію конвеєрного вирощування чи конвеєрного надходження продукції. Коли овочівники вже навчилися вирощувати кукурудзу, то тут вже мало запропонувати ранній урожай. Адже в такому випадку овочівники, знайшовши клієнтів на ранній кукурудзі, могли б заробляти й надалі, бо попереду літо та осінь, а при вирощуванні лише ранніх сортів до “гарячої пори” кукурудза закінчиться. Тож досвідчені овочівники звертаються до конвеєрного вирощування для стабільного забезпечення продукцією протягом всього року. До слова, в холодильних камерах при температурі від 0 до 5 градусів С кукурудза може легко зберігатися до трьох тижнів.

“Для того, щоб мати змогу постачати свіжу продукцію протягом усього сезону, компанія “Мнагор” радить застосовувати технологію вирощування цукровової кукурудзи “Ідеальний конвеєр”. Суть цієї технології полягає у висіванні цукрової кукурудзи в п’ять етапів (від раннього – “холодного” до  пізнього посіву) гібридів, які найкраще проявляють себе у своїй групі стиглості. Спочатку ранньою весною у фізичній стиглості грунту висівають гібриди “Дейнеріс”, який витримує весняні похолодання (також можна використовувати інші ранні сорти, такі як “Мармурова”, “Роттердам”, “Фіона” тощо). Через 10-15 днів, коли грунт на глибині посіву прогріється до 10-15ºС, наступає II етап висіву суперсолодких гібридів у половинній нормі висіву від запланованих площ. Йдеться знову ж ранні гібриди та ті, що мають більш пізній термін вегетації – “Джамала”, “Джульєтта”, “Монблан”, “Український Біколор”, “НБМ 2020″. Кожен з яких має свої переваги. Ще через 10-15 днів настає час висівати насіння більш пізніх сортів, які залишилась після попереднього висіву. На ІV етапі, ще через 10-15 днів (десь наприкінці травня чи на початку червня) можна здійснювати комбінування із іншими сортами в залежності від ваших цілей та уважно дивитися вегетаційний період кожного сорту. Тут можна висівати ще як ранні так і пізні сорти”, – зауважує Михайло Нагорняк.

Фахівець акцентує увагу на тому, що можливий ще й посів в п’ятий строк в кінці червня чи на початку липня. Для цього потрібно обирати ранні гібриди з коротким вегетаційним періодом. Таке конвеєрне вирощування дозволяє вам постачати свіжу продукцію клієнтам та на ринки міста протягом двох-трьох місяців.

Тож технологія “Ідеальний конвеєр” складається з п’яти етапів, відповідно площу розбиваємо на 5 участків і посів проводимо через 10 – 15 днів після попереднього:

I-ий етап – ультраранній посів – І-ІІ декада квітня – посів у фізичній стиглості грунту (5 – 6ºС на глибину 4 – 4,5 см).

II-ий етап – оптимальний посів – третя декада квітня

ІІІ-ій етап  – середній посів (перша-друга декада травня)

IV-ий етап – оптимально пізній посів (третя декада травня, перша декада червня)

V-ий етап – пізній посів (друга-третя декада червня)

Оптимальна норма висіву:  60-65 тис. нас/га, щоб до уборки було 50-55 тис/га

Для підвищення урожайності, при посіві представники компанії “Мнагор” радять вносити 100-200 кг/га нітроамофоски.

“Мнагор” пропонує таку структуру гібридного складу посіву цукрової кукурудзи:

 

  • Суперсолодка ультрарання кукурудза, що витримує ранньовесняні похолодання:

 

Дейнеріс – добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, качан 21-23 см.

Фіона –  найсмачніша із ранніх гібридів на ринку України. Вибір №1 для раннього посіву – найкращий смак на ринку.

 

  • Цукрова кукурудза для основного терміну збирання, унікальні сорти з найкращим смаком нового Ґляссе-типу, найніжніший смак:

 

Джульєтта – дуже привабливі качани довжиною понад 22 см, конусовидні, із гарною структурою та яскраво- жовтим кольором зерна. Вміст цукрів більше 23%. Неймовірний смак!

Джамала – добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, качан 22-23 см, така смачна, що можна їсти сирою!

 

  • Унікальна цукрова кукурудза із білими зернами:

 

Український Біколор – унікальна кукурудза що містить молочно-білі зерна, яка останнім часом набуває все більшої популярності.

Білий Кролик – це перша в Україні біла суперсолодка кукурудза, підходить для дієтичного харчування, адже має дуже високий рівень дієтичного волокна. Вміст цукрів понад 24%. Довжина качанів понад 22 см.

 

  • Цукрова кукурудза  що має найпотужніші та найдовші на ринку качани:

 

Айова –  мрія фермера та переробника – потужні великі качани понад 25 см циліндричної форми, надзвичайно солодкий зі смаком херсонського кавуна.

Сентіс – новий потужний багаторядний качан довжиною понад 25 см. Качан гарно заповнений зерном та добре вкритий обгортками. Найкраще для гриля!

При зеленому конвеєрі з даними гібридами ви отримаєте такі переваги:

  • свіжа продукція протягом двох місяців;
  • широкий асортимент на ринку (ви зможете запропонувати суперсолодку, найсмачнішу цукрову кукурудзу,  надранню та унікальну молочно-білу), що виділить вас серед інших фермерів;
  • безперервність поставок;
  • підвищення стабільності та прибутковості виробництва;
  • зниження ризиків виробництва;
  • можливість спланувати продажі продукції.

В залежності від вашої грунтово-кліматичної зони вирощування структура гібридного складу може коригуватись.

І хоча це лише основні стратегії, проте в них багато спільного.

Читайте також: Додаткові 100 тисяч грн з гектара: які сорти кукурудзи приносять надприбутки?

Важливо пам’ятати не лише про вирощування, а й про збут продукції. Тому варто постійно активно шукати клієнтів. Адже це робиться не за один сезон. Виробники щороку напрацьовують клієнтську базу, щоб мати стабільний збут, 

“Кожна із стратегій має свої “плюси” та “мінуси”. Ті, хто планують сіяти солодку кукурудзу, має їх врахувати, щоб визначитися, яку стратегію обрати для свого господарства. Адже для ультраранньої продукції потрібно вирощувати кукурудзу розсадою, що досить затратно, або ризикнути та посіяти в ранні строки правильні ранні сорти, такі як “Дейнеріс”, “Фіону” чи “Роттердам”, або розробити власну систему конвеєру для своїх можливостей по збору та реалізації продукції для убезпечення від обвалу ціни. Варто правильно побудувати збут, щоб управляти ціною, а не ціна тобою. Ми для всіх стратегій розробили гарні сорти, що мають свої особливості. Якщо на ранній урожай, то це це про ультраранні ” Дейнеріс”, “Роттердам” та “Фіона”. До речі, стратегії також можна комбінувати, для цього у нас є рання біколор кукурудза –  “Мармурова”, – що також буде першою продаватися за найвигіднішою ціною, додає Михайло Нагорняк.

Компанія “Мнагор” активно спілкується зі своїми клієнтами. Останні розповіли, яких стратегій при вирощуванні кукурудзи вони притримуються.

Так, фермери із південних районів Вінниччини, що межують з Молдовою, традиційно протягом останніх 15-и років вирощують ранню редиску. Після її збору вони спробували сіяти солодку кукурудзу, і таким чином збирають два врожаї за сезон, адже редиска збирається на початку та в середині травні, а в кінці травня та в червні можна спокійно висівати кукурудзу. 

“Наш партнер – фермер із Київщини, Павло Йосипенко – окрім редиски, також висіває горох овочевий, а потім саджає солодку кукурудзу. Тільки є одне але: гібриди потрібно обирати ранні, такі як “Роттердам” або “Фіона” (“Солодка Мрія”), бо починаючи із 22 червня день вже стає коротшим, і пізні сорти на Київщині не встигають дозріти, бо в цій зоні перші приморозки можливі вже з 6-8 вересня. Фермер радить знайти на своїх участках найтепліший та найзахищеніший город, де через вітри та рельєф завжди тепліше. Саме там і варто висівати ранні овочі для найпершого урожаю. Так ви виграєте ще 6-8 днів, що становить у грошовому еквіваленті понад 50 тисяч грн”, – розповідає Михайло Нагорняк. 

Для кращого підбору насіння компанія “Мнагор” розробила спеціальну стратегію, яку назвали “Професійний” або “Пробний набір”. В залежності, яку стратегію ви оберете, фахівці запропонують вам 4-5 сортів кукурудзи і ви гарантовано отримаєте знижку на насіння 10%. Менеджер-консультант “Мнагору” підбере оптимальні сорти під вашу індивідуально розроблену стратегію. Також компанія надає власну технологію вирощування, що напрацювалася протягом багатьох років та враховує як погодні перипетії, так і пошкодження кукурудзи шкідниками та хворобами.

“Вам не доведеться хвилюватися за урожай лише дотримуватися нашої технології. До речі, хто купує наші мнагоровські сорти, в того всі посіви застраховані. Ми гарантуємо, що кукурудза зійде. Для отримання страхування достатньо пред’явити накладну, чек або інший документ, який показує, у кого ви купували насіння, та прислати відео з поля. Навіть попри можливі морози чи інші погодні катаклізми ваші посіви ми страхуємо. При виникненні проблем ми безкоштовно надамо насіння для пересіву. Адже зараз йде війна за виживання українського народу, тому ми працюємо на продовольчому фронті, і маємо дбати, щоб урожай отримали всі наші клієнти”, – підсумовує Михайло Нагорняк.

Придбати насіння від “Мнагор” можна в насіннєвих магазинах, інтернет-магазинах або на офіційному сайті виробника: www.mnagor.com

Для підбору сортів та вибору оптимальної стратегії вирощування звертайтеся до наших менеджерів-консультантів:

Центральний регіон України та м. Київ:

Тамара Нагорняк; тел., Viber: (067) 440-75-17

Південний та Східний регіон України:

Вероніка Стоянова тел., Viber: (067) 236-51-51

Західний регіон України:

Олександр Побережний тел., Viber: (067) 432-32-53

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!