Як розводити бджіл: поради від пасічника з 30-річним досвідом

1 2 627

У бджолярів цього року є багато проблем: від холодної весни – до отруєння бджіл в деяких регіонах. Чим іще переймаються пасічники, та як розводити бджіл – читайте на SEEDS. Наш гість сьогодні – це професійний бджоляр з 30-річним досвідом Анатолій Треус.

“Цього року бджоли перезимували невдало. Багато сімей на пасіці пропало. Але у колег по-різному. Дехто говорить, що взагалі жодної бджолосім’ї не втратив. Мені ж через невдалу зимівлю довелося втричі зменшити кількість бджолопакетів на продаж – продав навесні лише 10 сімей”, – розповідає бджоляр.

За словами Анатолія, середня ціна бджолопакета цього року складала від 1000 до 1200 гривень. Це дещо дорожче, ніж було минулого року.

Навесні пасічник готував пакети на продаж, а зараз робить відводки для себе (Дивіться у відео). Мед продає переважно оптом (кілька тонн на рік). Також знайомі купують продукцію в роздріб.

Ще одне джерело доходу з пасіки – продаж прополісу. Зараз Анатолій здає цей корисний продукт закупівельникам за ціною 1000 грн за кілограм.

За словами бджоляра, крім невдалої зими, проблемою пасічників є затяжна холодна весна. Через несприятливу погоду травневого меду цього року небагато. Також потрібно боротися з захворюваннями бджіл – кліщ, гнилець. Комах потрібно лікувати антибіотиками. Після цього мед з таких вуликів на продаж не йде.

Негативний вплив на розвиток бджільництва чинить і відсутність сівозмін.

“Навкруги пасіки посіяли переважно сою та кукурудзу. Лише трохи соняшника. Мед бджолам нема звідки носити. І так майже щороку. Кукурудза подорожчала і всі фермери почали її сіяти”, – говорить пасічник.

За словами Анатолія Треуса, ситуацію може врятувати сезонна кочівля – перевезення пасіки до місць медозбору. Утім, для цього потрібно інвестувати кілька тисяч доларів у причіп. Також доведеться наймати людину, яка буде наглядати за господарством у полі, адже випадки викрадення цілих пасік в Україні непоодинокі.

Що ж до позитивних новин для бджолярів, то наразі виглядає так, що ціна меду цього сезону буде не нижчою за торішні котирування.

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!
1 Comment
  1. Вікторія пише

    Супер! Давно цікавилась цим питанням! Дякую

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!