В Україні вивели новий сорт кіноа

0 134

“Золото інків”, або кіноа, вважається суперфудом, оскільки культура багата на корисні мікроелементи і має чудові поживні цінності. Через властивості кіноа в NASA культури визнали ідеальною їжею для астронавтів. Утім, батьківщина суперфуду – Америка, і вирощувати його в Україні було складно. Складно донедавна. Цього року українські вчені селекціонували новий сорт кіноа, який пристосований до кліматичних умов нашої країни, повідомляє SEEDS.

Вивели і зареєстрували сорт з назвою “Квартет” учені з Сумського національного аграрного університету (СНАУ).



“Ця псевдокрупа вважається органічним цільнозерновим продуктом, оскільки над нею заборонені будь-які генетичні досліди, у тому числі на збільшення врожайності та у справах захисту від шкідникі, тому адаптування до місцевого клімату культури було важко, але дуже цікаво”, – розповідає завідувачем кафедри рослинництва Сумського НАУ Володимиром Троценко. Саме команда науковців під його керівництвом селекціонувала новий сорт.

Учені вважають, що такий суперфуд було б доцільно долучити до раціону українських захисників.

“Сподіваємося, що найближчим часом ця культура селекції СНАУ займе чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв, а каша з кіноа – в раціонах наших захисників”, – говорять науковці.


SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!