Через негоду суттєво знизилась якість закарпатських яблук

0 301

Цього року якість яблук, вирощених на Закарпатті, значно знизилась. Причиною цього є складні погодні умови, пише SEEDS.

Про це у своїй колонці на AgroTimes розповіла головний агроном компанії «ФайноФрут» Тетяна Попович. За її словами, під час літньої спеки яблука буквально пеклися на сонці. Незабаром високі температурні показники зникли. Натомість в регіоні почалися зливи, що спровокували появу тріщин на плодах.

«Цей сезон був особливо складним, бо у нас було дуже мало опадів. Від квітня до серпня випало близько 20 мм опадів. Земля була суха, утворилась ерозія ґрунту. Тріщини в ґрунті були такими, що туди можна було не тільки засунути руку та ногу, а й самому залізти. Яблука просто пеклися на сонці», – зазначає Тетяна Попович.

Наразі ж зливи унеможливлюють збір урожаю яблук.

«Опади пішли запізно, у вересні, коли вже потрібно активно збирати яблука, а в сад неможливо заїхати з технікою», – додає агроном «ФайноФрут».

Також Тетяна Попович акцентувала увагу на тому, що цей рік виявився надзвичайно економічно складним для садівників.

«Цього року значно виросли витрати на вирощування. Ціни на добрива стали космічними, подорожчало пальне. В плані овочевої продукції ціни підросли. Думали, що й на яблука буде ціна відповідна. Але ні. Ціни на внутрішньому ринку зовсім низькі», – розповідає агроном.

Читайте також: Заморозки та спека вплинули на якість та обсяги яблука в ЄС

Вона відзначила, що цього року «ФайноФрут» планує зробити акцент на експорті своєї продукції.

«Деяку продукцію ми раніше експортували. Потім кілька років продавали на внутрішньому ринку. А цього року плануємо знову спробувати експортувати. Якісне яблуко для цього будемо відбирати. Наприклад Муцу у нас гарної якості, Ред Джонапринц – теж, і калібр крупний. Є хороша Гала, з гарним наливом», – зауважує Тетяна Попович.

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!