Блятники, колотуха та кисіль із буряків: фахівці визначили гастроспадщину Житомирщини

0 310

На Житомирщині пройшов конкурс “Гастроспадщина”. На ньому були представлені старовинні рецепти, характерні для цього регіону, пише SEEDS.

Про це “Суспільному” розповіла провідна методистка обласного центру народної творчості Анастасія Сегеда.

За її словами, конкурс тривав з 13 жовтня по перше грудня.

“За час конкурсу на нашу електронну адресу надіслали безліч цікавих рецептів страв Житомирщини, – каже Анастасія Сегеда.  Проте відібрали понад 20 рецептів, а опублікували 13. Важливо було, щоб рецепт підходив під гастроспадщину області та містив старовинну технологію приготування й якусь цікавинку”.

За словами Анастасії Сегеди, відповідно до критеріїв надіслали свої рецепти представники Новогуйвинської громади – Троянівський старостат, Смолдирівський та Суємецький старостати Баранівської громади, Попільнянська громада, Хорошівська громада.

За рішенням конкурсної комісії переможцями стали:

  • перше місце посіла Бердичівська територіальна громада з рецептом Огіївських “Блятників”. Блятники, вочевидь, отримали свою назву від частини ткацького верстата – блята, за допомогою якого накручували ці вироби з тіста у вигляді спіральок;
  • друге місце поділили між собою: Бердичівська територіальна громада з рецептом “Колотухи – Чорної і Білої” та Попільнянська громада з рецептом “Помідорів квашених у пшениці”;
  • третє місце посіла Баранівська територіальна громада, Суємецький старостат, з рецептом “Киселя” з цукрових буряків.

“Кисіль – всім відома страва, – каже Анастасія Сегеда. – Проте конкурсанти додали цікавих деталей, розповіли, як зробити цукровий сироп із буряка та як добути крохмаль з картоплі, а не просто купити його у магазині. Те ж стосується і квашеної капусти. Нам розповіли, як у бочках квасили капусту, який додавали консервант. Ось такі секрети приготування і впливали на рішення конкурсної комісії”.

Читайте також: На Чернігівщині створюють унікальні чаї за авторськими рецептами

Також були рецепти “Рибної юшки”, млинців з “мочанкою”, “Опіканців”, “Голубців зі шпоном”, “Галушок”, засолених закусочних огірочків. Найбільшу кількість рецептів для участі в конкурсі надіслала Баранівська територіальна громада.

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!