Cukrik з Закарпаття: Як колишня перекладачка заснувала бізнес з виробництва шоколадних смаколиків

0 94

У той час як ринок переповнений однотипною фабричною продукцією, приготування і продаж цукерок ручної роботи може перетворитися на справжню професію та прибутковий бізнес. Про те, як створити крафтове виробництво шоколаду, не вкладаючи великих інвестицій, знає ужгородка Катерина Ткачук.

Для неї шоколад став не просто захопленням, а справою життя, яку вона назвала Cukrik. Ще кілька років тому, починаючи свою трудову діяльність із посади референта-перекладача, і уявити собі не могла, що матиме справу з улюбленими ласощами мільйонів людей. Стати шоколатьє Катя вирішила, коли була в декретній відпустці. Методом спроб і помилок вивела свою особисту формулу успішної роботи, пише Карпатський об’єктив.


“Усе почалося з того, що одного разу я спробувала зробити вдома натуральні смаколики для своєї дитини, якій на той момент було близько двох років, – розповідає Катя. – Я категорично не хотіла давати їй магазинних солодощів, на які у неї була різко виражена алергія. Тож багато експериментувала, роблячи цукерки із сухофруктів та горіхів. Виходило досить смачно. Своїми ласощами радо пригощала знайомих, особливо тих, у кого були малі діти. Потім мені підказали, щоб я спробувала продавати цукерки. Так усе й почалося.

Першим місцем збуту моїх солодощів стала «Зелена крамниця». Співпрацюємо ми до сих пір, а це вже десь три роки. Окрім того, мої цукерки можна знайти ще десь у десяти кав’ярнях міста”.


Тепер Катя – досить відомий в місті майстер-шоколатьє. А виготовлення шоколаду для неї – медитація і творчість. Варто тільки поглянути на космічне оформлення цукерок, яке Катя виводить пензликом годинами власноруч!

Її цукерки – це незвичне у звичному. Хто б міг подумати, що гречку, особливо зелену, можна поєднати із шоколадом, щоб це вийшло смачно?! Вона любить цікаві поєднання, але водночас орієнтується на смаки людей.


– Спочатку солодощі були прості – поєднання сухофруктів і горіхів. Частину рецептів навіть можна було знайти в інтернеті у вільному доступі. З часом стала вдосконалювати свої роботи, захотіла спробувати попрацювати з шоколадом. Для цього почала шукати додаткову інформацію: дивитися відео, купувати майстер-класи. Звісно, виходило не одразу. Було дуже багато зіпсованих літрів шоколаду, – ділиться Катя. – Але я багато працювала, аби навчитися добре робити свою справу. Завжди ставила собі питання, чи подобається насамперед мені, чи смакує мені… Так народжувалися мої власні, авторські рецепти. Мій асортимент постійно зростає й наразі нараховує 13 видів цукерок, шоколадки з різними смаками, тістечко, морозиво.


Усі солодощі Сukrik повністю з натуральних інгредієнтів рослинного походження, не містять білого, рафінованого цукру та лактози. Як альтернатива вироби готуються на кокосовому цукрі та сиропі топінамбура.

– Узагалі справжній шоколад має всього три складові: какао-масло, какао терте та кокосовий цукор. Технологія приготування доволі проста: я змішую ці інгредієнти в певній пропорції. Далі почергово підігріваю й охолоджую шоколад, щоб сформувати правильну кристалічну сітку какао-масла. Цей процес називається «темперуванням». Специфіка роботи з кокосовим цукром така, що він повністю не розчиняється, тож шоколад має певний хруст, чим він помітно відрізняється від фабричного. Загалом із шоколадом потрібно працювати дуже швидко. Іноді хвилина часу вирішує все, – зазначає Катерина.

Згодом темпи виробництва почали зростати, і забезпечувати попит у домашніх умовах, на обмеженій, неспеціалізованій площі, стало неможливо. І жінка зрозуміла, що потрібно рухатися далі. Так у неї виникла потреба відкрити свою майстерню.

– З оформленням майстерні мені допоміг мій чоловік. Усе, що ви тут бачите, – це справа його рук, – розповідає Катя. – Моє виробництво – ось ця мармурова поверхня. Дехто вважає, що для цього потрібні заводи й механізовані лінії, але моє виробництво – ця дошка, кілька сотейників для шоколаду і спеціальний холодильник для вина, де чудово зберігається шоколад. Механізації жодної, оскільки це все ручна робота.

– Я ніколи не підтраховувала, скільки вклала в цю справу. Думаю, небагато – дві тисячі гривень. Звичайно, відкриття майстерні, оренда, сировина, пакування і супутні витрати тепер перевищують цю суму в рази. Цей бізнес є прибутковим, однак я продовжую інвестувати в навчання, техніку, розвиток бренду. Вартість моїх цукерок варіює від 11 до 25 гривень за одиницю. Ціну складають сировина, оренда, комунальні витрати і, звичайно, невеликий дохід. Та попри все я намагаюся робити так, щоб мої солодощі були доступними. Тому не ставлю шалених націнок, оскільки хочу, аби люди мали можливість їсти якісний, натуральний шоколад. Найбільша радість у цій роботі – відгуки задоволених клієнтів. Особливо приємно бачити задоволених дітей, чутливих до штучних барвників, які смакують моїми солодощами і не мають після цього проблем. У такі моменти розумієш, що все це не дарма!

– У майбутньому я планую відкрити власне кафе, вивести Cukrik у широкі маси. Аби ним смакували всі, хто любить якісне та смачне!

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!