Фермери, які економлять на холодильному обладнанні, у підсумку втрачають більше
Сезон збору фруктів, ягід та овочів триває. Фермери та власники господарств, які не мають місць зберігання та обладнання для охолодження чи заморозки в цей період часто думають про необхідність його встановлення, оскільки це подовжує термін зберігання продукції та зберігає її якість. Утім, на шальках терезів завжди з одного боку переваги зберігання, а з іншого — вартість встановлення такого обладнання. Інвестувати поки готові далеко не всі господарства. Чому це варто робити вже зараз, які переваги має холодильне обладнання та як проходить процес його встановлення, в інтерв’ю для SEEDS розповів Сергій Виставний, керівник відділу проектування компанії «Alternative Technologies PF».
— Які технології та обладнання для охолодження та заморозки на сьогодні є актуальними для фермерів?
— Актуальними наразі є середньо та низькотемпературні камери зберігання плодоовочевої продукції, системи шокового охолодження: гідрокулінг, повітряний прекулінг; системи шокової заморозки: камери та шафи заморозки, флюідізаційні та спіральні швидкоморозильні апарати, а також виробничі приміщення, де проходить фасування продукту.
— Які переваги, з технічної точки зору, отримає аграрний виробник після встановлення холодильного обладнання?
— Використання холодильного обладнання дає змогу продовжити термін зберігання продукції. Наприклад, дуже важливо вже в перші 4 години після збору охолоджувати ягоди. Попереднє охолодження дозволяє знизити інтенсивність дихання плодів і овочів і пов’язаних з ним біохімічних процесів, запобігти значним втратам маси і розвиток фітопатогенних мікроорганізмів.
Харчові продукти, овочі, фрукти, зелень, гриби, розморожені після шокової заморозки, мають такий же свіжий і привабливий зовнішній вигляд, як і до цього. Відбувається це тому, що під час швидкого заморожування в тканинах продуктів утворюються мікрокристали води, які не псують і не розривають їх структуру, тоді як при традиційному заморожуванні відбувається з точністю до навпаки.
— Як Ви підходите до проектування для кожного клієнта? Як взагалі відбувається цей процес?
— Для початку нам потрібно отримати технічне завдання від клієнта — максимально зібрати вихідні дані по майбутньому проекту: тип продукту, обсяги, технологічний процес, розтушування об’єкту, характеристики приміщення та ін. Зустрічаємось, оговорюємо все. Потім робимо техніко-економічний аналіз проекту, розробляємо технічне рішення та складаємо комерційну пропозицію. Далі, після успішних переговорів, переходимо до детального проектування всіх вузлів системи, замовляємо обладнання та комплектуючі. Завершальний етап – монтаж та пуско-налагоджування системи, навчання персоналу.
— Скільки часу проходить від вибору обладнання, початку проектування до запуску сховища чи лінії заморозки?
— На проектування та складення комерційної пропозиції йде близько тижня. На постачання, монтаж та пуско-налаштування – від одного до трьох місяців, в залежності від об’єму та типу обладнання.
— Часто фермери прагнуть економити на техніці чи обладнанні. Чи можна зробити якісний проєкт за порівняно невеликі кошти?
— Для кожної технічної задачі ми виконуємо індивідуальні розрахунки з метою пошуку оптимальних з точки зору вартості і економії ресурсів технічних рішень. Але енергозберігаюче та якісне обладнання не може коштувати стільки ж або бути дешевше звичайного. Застосування енергозберігаючих технічних рішень ускладнює конструкцію, вимагає додаткових засобів автоматизації, збільшує витрати на проектування, монтаж і пуско-налаштування холодильних систем. Якщо економити на обладнанні, то це не буде максимально енергоефективним і надійним рішенням. На довгострокову перспективу варто переплатити спочатку 10-20% що дасть змогу зекономити в подальшому на вартості експлуатації та ремонті.
Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook InstagramYoutube та Підписуйтесь!