Гаряча справа: фермер з Тернопільщини робить бізнес на виробництві паливних брикетів з соломи

0 266
У cелі Васильківка (Тернопільська область) фермер Володимир Коваль виробляє дизельне паливо з ріпаку та паливні брикети із соломи.
Перший в області цех з виробництва біодизелю інженер за фахом організував на початку 90-х років, а виробництво солом’яних брикетів запустив нещодавно, інформує TeNews.te.ua.
«Обладнання вартістю близько 2 млн грн придбали на спеціалізованому підприємстві у Бердичеві Житомирської області, — розповідає Володимир Коваль. – Монтував разом із своїми спеціалістами, а заводські інженери запустили в експлуатацію».
На трьох окремих виробничих підрозділах працюватиме по четверо операторів у три зміни. «На створених майданчиках будуть солому подрібнювати, сушити, брикетувати, також зберігати готову продукцію, — розповідає фермер. – Згідно з попередніми підрахунками, цех виготовлятиме 20 тонн брикетів на добу та 6 тисяч тонн у рік».
Біопаливо використовуватиметься для забезпечення потреб фермерського господарства та продаватиметься населенню, організаціям та установам.
Відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природному газу, наголошує Володимир Коваль.
«Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал/кг, — пояснює Володимир Коваль. – Тонна паливних брикетів із соломи вологістю 6-8% коштує 2200-2500 гривень і замінює до 4-6 кубометрів дров, а один кубометр дров вологістю до 20% важить від 350 до 450 кг, які ще потрібно порізати та поколоти».
Для виробництва солом’яних брикетів фермерське господарство використовуватиме власні відходи. “На трьох тисячах гектарах вирощуємо зернові, сировиною будемо забезпечені, — каже Володимир Коваль. — СФНГ “Коваль” буде енергетично незалежне”.
На даний момент заслужений працівник сільського господарства України Володимир Коваль разом з синами обробляє 4,8 тисяч орендованих земель у семи населених пунктах району і займається вирощування зернових, а також насіннєвої і товарної картоплі, апробацією сортів та гібридів бульб вітчизняної та зарубіжної селекції.

Leave A Reply

Your email address will not be published.