Коли бажання робити правильний продукт переростає в бізнес: органічні яблука, овочі, якісне м’ясо

0 97

Приватне сільськогосподарське підприємство ім. Т.Г.Шевченка («Тростинка») – це органічні яблука, теплиці з овочами, м’ясо і м’ясні напівфабрикати. ПСП знаходиться в с. Тростинка Київської області. Проекту 3 роки і на сьогоднішній день 2700га, які поступово переходять під органічне тваринництво і землеробство. Детальніше читайте на SEEDs.

500 га вже сертифіковано голландським органом Control Union і українським «Органік Стандарт», а 500 га – перехідного періоду.

Про підприємстві розповіли: Метельський Володимир (генеральний директор), Вдовиченко Андрій (директор органічного напрямку), Тарас (директор м’ясного напряму), Ольга Лісовик (директор по якості, технолог м’ясної переробки).

Органічні яблука

«Саджанці ми привезли з Угорщини. Повинні були в минулому році отримати урожай, але через весняні заморозки не вийшло. Тому, перший урожай – на четвертий рік ».

Яблука пізніх сортів зберігають при температурі 0-4 градусів без обробки парафіном.

Головна відмінність органічних яблук – вони не обробляються хімічними пестицидами (зазвичай 20-40 разів за сезон). Замість хімії використовуються безпечні біопрепарати на основі мікроорганізмів.

Крім того, яблука входять в ТОП-10 найбільш забруднених пестицидами продуктів. Тому, є сенс вибирати органічні. Так ви отримаєте максимум користі і спокійно зможете давати дітям.

Всього 5 сортів: «Ренора», «Рекарда», «Ред Топаз», «Сіріус», «Луна».

«Луна» йде на сік – в недалекому майбутньому планують продавати органічний яблучний сік.

Решта сортів продаються в свіжому вигляді, краще всього себе зарекомендували «Ред Топаз» і «Сіріус».

«Ми не плануємо заходити в великі мережі, так як для нас головне – смакові якості і без хімії. А супермаркетам це неважливо».

Теплиці

Тут вирощують огірки, помідори, кінзу і петрушку.

Насіння використовуються органічне від Enza Zaden.

Удобрюють вермикомпостом власного приготування. В якості захисту застосовують біопрепарати. Повністю шкідників не знищують, а зменшують до певної кількості.

При будівництві теплиць використовувалися екологічно безпечні матеріали – метал, камінь, дерево.

Застосовуються енергозберігаючі автоматизовані системи опалення, освітлення, поливу та контролю за мікрокліматом.

Тваринництво

Основний напрямок «Тростинка» – тваринництво (корови, кози, вівці).

Корови особливої породи Ангус (абердіноангутська) і Герефорд. Саме ці породи – лідери м’ясного напряму в усьому світі. Також, відроджується порода Сіра українська – національне надбання.

«Кози у нас бурської породи, а вівці – мериноси (Меріноладшаф). М’ясо цих порід відрізняється тим, що немає специфічного запаху».

Зоотехнік отримував досвід на провідних господарствах Європи і Канади. Всі види тварин завезені з племінних господарств Австрії і Німеччини.

Тварини утримуються на вільному випасі та харчуються органічними кормами власного виробництва без преміксів (стимуляторів росту, антибіотиків тощо). Статус – перехідний період до органічного тваринництву.

За планом в наступному році отримають органічний сертифікат.

«Коли ми були на фермі в Канаді, то пробували шикарне мармурове м’ясо. Але потім дізналися, що до складу корму входить 14 преміксів. Нам таке не підходить».

«Завдяки спеціальним преміксам можна збільшити надбавку у вазі на 20 відсотків за 40 гривень на місяць. Заманливо, але це не наш шлях».

М’ясопереробний цех «М’ясний сомельє»

Тут переробляється м’ясо з ферми «Тростинка».

Перше враження – чисто і продумано. Все обладнання купували нове.

В продукції «М’ясний сомельє» не використовується нітрит натрію (консервант і стабілізатор кольору). Хоча він дозволений за органічними стандартами (регламентується його кількість, в 4 рази менше, ніж в звичайних неорганік продуктах).

Замість нітриту натрію – суворий контроль якості сировини і спецій, а також додавання Еверфреш на основі антиоксидантів – лимонної і аскорбінової кислоти (нешкідливі і негенномодифікованого походження).

В асортименті мітболи, кебаб, бургер, бургер міні і т.д. А також – стейк.

Стейк отримують методом сухої або вологої витримки в спеціальному холодильнику з гімалайської сіллю. За 45 днів втрата у вазі 30%. За цей час ферменти, які знаходяться в м’ясі, поступово «розпушується» м’язову тканину і яловичина стає м’якше, ніжніше і соковитіше.

«В якому вигляді продається звичайне промислове м’ясо? Це інжектоване м’ясо, тобто шприцами вводиться рідина для збільшення обсягу, зазвичай це плюс 15% до ваги. А напівфабрикати – це взагалі не м’ясо, це суспензія з м’яса, емульгаторів і сумішей».

І на останок…

«Нам не вистачає тямущих фахівців. Але добре, що в органічному ринку всі тісно спілкуються, діляться досвідом, підказують один одному. Є конференції та семінари».

«Ми відкриті, прагнемо до показового підприємства і працюємо так, щоб в будь-який момент до нас могли зайти і подивитися. Формуємо правильне відношення до бізнесу».

«Наш шлях недешевий і нелегкий, але ми віримо, що є споживачі, які хочуть якісний продукт. Якщо немає – будь ласка – є промислова курка, яку вирощують за 30-40 днів».

SEEDs  за матеріалами NaturBoutique

Leave A Reply

Your email address will not be published.