Стало відомо чому українці не вирощують курей власної селекції

0 102

Збільшувати поголів’я птиці української селекції в сучасних умовах недоцільно – нині собівартість інкубаційного яйця порід української селекції на 15-20% вища, як порівняти з іноземними.

Про це розповів Олександр Фіалка, директор птахогосподарства “Фіалка-Агро” (Харківська область), яке спеціалізується на селекції птиці.

“Головною проблемою господарства є те, що немає достойної ціни на нашу продукцію. Яка може бути в нас рентабельність?” – зауважив Олександр Фіалка.

За його словами, раніше племінні підприємства мали можливість здійснювати селекційні роботи, закуповувати дорогий генетичний матеріал із-за кордону. Їм відшкодовували витрати на збереження генофонду порід і вирощування племінного кондиційного ремонтного молодняку для власної племінної бази.

Нині державної фінансової підтримки племрепродукторів немає, наголосив Олександр Фіалка.

Також сьогодні майже не залишилося науковців, які б провадили селекційну роботу.

“На мою думку, наука з практикою має йти паралельно: впроваджуючи нові розробки зі створення нових ліній кросів у вищих навчальних закладах, слід робити практичні дослідження на промислових птахофабриках, – вважає директор “Фіалка-Агро”. – Іншими словами, ми завозимо імпортні кроси птиці, тому що свої підтримати не в змозі”.

“Фіалка-Агро” утримує понад 10 тис. курей різних порід: слобожанська, борківська барвиста, адлер сріблястий, род айленд, корніш, плімутрок, московська чорна та геркулес. Вироблену продукцію реалізують під торговою маркою “Домашнє курча”.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією AgroTimes

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано