Стало відомо, що вплинуло на істотне зростання експорту українських яблук

0 655

Український експорт яблук за останні 5 років у грошовому еквіваленті виріс більш ніж в 15 разів, а поставки свіжих ягід за кордон, починаючи з 2015 року, збільшилися майже в 4 рази. Однією з ключових причин істотного збільшення експорту яблук і ягід з України є розвиток переробних потужностей, в першу чергу, сховищ і ліній сортування продукції.

Про те, як в останні роки розвивається цей сегмент ринку і яким буде його розвиток надалі, розповів Анатолій Богдан, директор компанії “Інсолар-Холод, що займається проектуванням і будівництвом сховищ для плодоовочевих підприємств України і зарубіжжя.


– Чим, на Вашу думку, обумовлене істотне зростання експорту українського яблука в останні роки?

– Як не дивно, але дуже сильно на експорт вплинула втрата ринку Росії. Якщо подивитися на географію поставок, то до 2014 року головним ринком збуту українського яблука була саме Російська Федерація, і тому після загострення політичної і економічної ситуації між країнами виробники змушені були якось переорієнтуватися і шукати нові ринки збуту.

Ну і, звичайно, ще одним фактором, який вплинув на зростання поставок яблук за кордон, стало суттєве збільшення виробництва якісної продукції в останні роки.

 

 

– Якщо говорити про динаміку поставок яблук за кордон в останні роки, як багато підприємств інвестують в будівництво промислових холодильних складів?

– Виробництво якісного яблука в останні роки зростає, тому потрібно інвестувати в якісне зберігання, якісне сортування і пакування. Ці складові є запорукою успішного експорту.

Але говорити про те, що зараз спостерігається якийсь стрімкий стрибок в сегменті сховищ не можна. А ось, що стосується замовників, які встановлюють лінії сортування та лінії упаковки, то їх кількість в останні роки зросла.

Ну і, звичайно, варто зазначити, що число якісних холодильних складів також демонструє тенденцію зростання. У порівнянні зі сховищами, які були побудовані близько десяти років тому, сучасні сховища більш високотехнологічні. При їх проектуванні і будівництві застосовані найбільш інноваційні та ефективні технології зберігання яблук в РГС.

– Які сховища обирають виробники яблук для свого бізнесу на сьогоднішній день найчастіше?

– В основному це сховища з РГС (регульованим газовим середовищем).

 

 

– А що стосується сховищ з динамічним газовим середовищем? У Вашої компанії вже є успішний досвід будівництва таких потужностей. У чому їх перевага і як багато виробників звертають увагу на сховища такого виду?

– Варто зазначити, що багато хто помилково відносить сховища з РГС і сховища з динамічним газовим середовищем до окремих категорій. Насправді – це лише один з видів регульованого газового середовища.

Існують 3 категорії РГС:

  • CA – регульована атмосфера,
  • ULO – ультранизький вміст кисню
  • DCA – динамічне газове середовище.

Останній має низку переваг при зберіганні яблук. Якість зберігання продукції в сховищах з динамічним газовим середовищем на порядок вища: яблуко залишається більш щільним, що дозволяє збільшити період реалізації продукції після закладки на зберігання. Ще однією перевагою є фактор усунення такого дефекту яблука, як загар.

 

 

– Як ви оцінюєте перспективи будівництва нових складів для зберігання яблук в Україні. Адже якщо врахувати, що в останні роки, активно закладаються нові інтенсивні і напівінтенсивні сади, продукцію з цих садів потрібно буде десь зберігати?

– Звичайно, з кожним роком буде збільшуватися кількість сховищ. Однак якогось сплеску в цьому сегменті спостерігатися в найближчі роки не буде. Поступово, з’являються нові сховища з РГС, але їх кількість незначна – кілька холодильних складів в рік. Це далеко не десятки сховищ.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією EastFruit

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано