Вчені з’ясували як зберегти врожайність картоплі в спеку

0 100

Як уникнути небажаних втрат врожайності картоплі за спекотних погодних умов вдалося з’ясувати команді біохіміків з Університету Ерлангена-Нюрберге. Рослини картоплі здатні продукувати найвищі врожаї за помірних температур — близько 21°С в денну пору і 18°С вночі.

Тепличні експерименти доводять, що за температури плюс 29°С в денну пору і 27°С вночі, бульби, що утворилися, містили менше крохмалю, проростали швидше та були менш поживними.

Тим часом, надмірна спека змушує рослини концентруватися на продукуванні більшої кількості зелених пагонів і листя, що у свою чергу перешкоджає формуванню бульб.

“Досі механізм, що запобігає подібним змінам в рослинах картоплі за високих температурах, не був відомий”, — зауважив професор, завідувач кафедри біохімії в університеті Ерланґена-Нюрберге Уве Сонневальд, який очолив наукову групу.

За результатами проведених експериментів вченим вдалось з’ясувати, що рибонуклеїнова кислота (РНК), що складається з 19 нуклеотидів, регулює утворення бульб у рослині і реагує на зміни температури. Вона неактивна при низьких температурах, але починає працювати при більш високих.

Деактивувавши цю невелику РНК в рослинах картоплі, дослідникам вдалося домогтись того, щоб картопля продовжувала виробляти бульби високої якості навіть за спекотних погодних умов.

На думку науковців, дане відкриття дозволить захистити картопляну індустрію в умовах глобального потепління.

SEEDS.org.ua  за інформацією  SuperAgronom.com

Слідкуйте за нашими новинами на Facebook   Instagram  YouTube-канал

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано