Від горілки червоніють навіть томати. Секрети городу на підвіконні

0 936

Лілія Черниш із міста Христинівка Черкаської області вирощує томати на підвіконні. Лілія ділиться секретами, невеличкого городу на підвіконні, щоб ви могли смакувати свіжі томати навіть узимку. Читайте на SEEDS.

Сію томати партіями. Жовтнева дає врожай на Новий рік. Поки та ще росте, пророщую вже нові. Грудневий посів дасть плоди на Восьме березня, – розповідає Лілія Черниш. – Урожай збираю через 2-3 місяці після посадки, залежно від сорту. Найбільше радують чері Водоспад. Це український сорт, який одразу плодоносить жовтими та червоними плодами. Грона по 60 сантиметрів.

Для вирощування на підвіконні підходять низькорослі сорт Ренет і Рожевий янгол. Виростають до 45 см і не створюють на підвіконні джунглів. Стебла міцні, їх не треба підв’язувати. Новинка – англійський сорт Рапунцель.

На томаті наростають довгі пагони, як волосся в дівчинки з мультика. Вони вздовж усипані червоними плодами, – розповідає Лариса Твердохліб, зі столичного Клубу органічного землеробства. – Розмножуються не насінням, а живцями.

На одній гілці виростає до 40 солодких чері. Кущі заввишки 180-240 см. Томати дозрівають за 75 днів.

Більш розповсюджені та перевірені сорти Перлинка, Бонсай, Золоте гроно, Червона шапочка, Піноккіо, Балконне диво та Акробат. Вони формують компактні кущі, які зручно поставити на підвіконні. Вищі сорти краще поставити на веранді чи утепленому балконі. Будь-які з них можна вирощувати в теплиці та відкритому ґрунті, – підсумовує спеціаліст.

Томати чері невибагливі в догляді. Але їм потрібне світло.

Кущі не дадуть путнього врожаю, якщо ростимуть, як у лісі. Рослини не повинні затінювати одна одну. Також ці помідори не переносять посухи. Від нестачі вологи плоди потріскаються, а кущ зачахне, – уточнює Лілія Черниш.

Щоб томатам вистачало вологи, сіє їх у торф із тирсою. Вона тримає вологу й виділяє вуглекислий газ, який захищає коріння від гниття. Олівцем проводить рядки на відстані 3 см. Поливає теплою водою й висіває насіння. Злегка прикриває насіння ґрунтом.

Можна проростити насіння на ватному диску, і це прискорить сходи, – радить жінка. – Промиваю насіння й розкладаю кожен сорт на окремий ватний диск. Накриваю ще одним диском і кладу в миску зі стимулятором росту Циркон. Посудину замотую в поліетиленовий пакет. Ставлю на ніч біля батареї. Уранці пакет знімаю, але ще два дні тримаю миску в теплі.

Висіває в ґрунт насіння, яке вже проклюнулося. Контейнер накриває плівкою, а коли через 5 днів видно паростки, знімає її і ставить ящик на вікно.

Якщо посіяти розсаду в пластикові стаканчики, то отвори на дні проколювати не треба. Ґрунту в стакані мало й розсада встигатиме вбирати всю воду. Сію по кілька насінин і накриваю зверху скляною банкою, – продовжує господиня.

Коли з’являться по 2-3 справжні листки, висаджує томати в окремі горщики. На одну рослину має бути 10-15 см глибини. Ґрунт готує із частини піску та 3 частин чорнозему.

Чері можна не пасинкувати. Вони встигають достигнути, навіть якщо на кущі пагонів багато. Роблю також натуральний активатор росту. Це настій із коров’яку, попелу, дріжджів, сироватки та кропиви. Роблю його ще восени й всю зиму додаю до води й поливаю ним усі вазони, – розказує городниця.

100-літрову діжку на третину заповнює кропивою, висипає піввідра коров’яку, літрову банку попелу, 1 кг дріжджів, 1,5 л сироватки. Настій готовий за 2 тижні. Перед поливом розводить його водою в пропорції 1 до 10. Поливає через кожні 10 днів.

Якщо хочу, щоб швидше достигли, наколюю томати горілкою. Червоніють за два дні. У кожний зелений томат вприскую зі шприца по 0,5 мілілітра самогону. Спочатку плід червоніє в місці уколу, а за день – увесь. На смак як звичайні томати, і я знаю, що там усе натуральне, – сміється Лілія Черниш.

SEEDS  за матеріалами РіднеСело

Leave A Reply

Your email address will not be published.