Харчова безпека: що потрібно знати споживачам та операторам ринку

0 322

Харчове законодавство – це те, що має знати кожен і виробник, і споживач в межах своїх потреб. Якщо споживачам достатньо просто орієнтуватися в законах, виробники їх мають знати добре, оскільки оператор ринку – це не тільки великий переробний комплекс, а й кожна бабуся, яка продає два пучки петрушки на базарі, пише SEEDS.   

Про це розповідав Юрій Оглашенний, експерт з питань харчової безпеки та агропромисловості під час вебінару, організованого інформаційно-консультаційним центром «Агро-Таврія».

«Для того, щоб виконувати законодавство, потрібно його знати. Дуже важливо, що б ті люди, для яких призначене харчове законодавство, вміли в межах своїх потреб розбиратися, розуміти, орієнтуватися в ньому.

Кого ж стосується харчове законодавство? Воно стосується двох широких верств населення: споживачі та оператори ринку.

Оператор ринку – це фізична чи юридична особа, яка вирощує чи виготовляє, продає та транспортує харчові продукти не для власного споживання», – розповів Юрій Оглашенний.



«Оператором ринку формально є, наприклад, і великий молокопереробний комплекс, і бабуся, яка продає два пучки петрушки на базарі. Їх об’єднує відповідальність, і не тільки перед своєю совістю.

Кожен оператор рику відповідає за те, щоб продукція, яку він вводить на ринок, була безпечною.

Зрозуміло, що межі та сфера відповідальності у них буде різною. Наприклад, якщо оператор ринку пише на етикетці «масло», а продає спред, він порушує якісні вимоги законодавства щодо інформування споживача. Але, якщо цей спред виявиться небезпечним – це вже порушення безпечності, це вже зовсім інша відповідальність.

Ось так приблизно працює законодавство: вимагає безпечність, окремі показники якості і правильну інформацію про продукт», – наголошує експерт з питань харчової безпеки та агропромисловості.

Однак часом відповідальність за безпеку покладається не тільки на виробника продукції – можна зробити відмінний продукт, але через неправильне транспортування він буде небезпечним для споживання, додає фахівець.



Не менш важлива частина харчового законодавства – це  реєстрація потужностей, зазначає експерт. Зокрема операторам ринку не дозволяється брати харчові продукти у незареєстрованих операторів ринку, підкреслив Юрій Оглашенний, наводячи яскравий приклад:

«Ми знаємо, що ресторани і кафе часто закуповують продукцію на агропромисловому ринку. Коли на такому ринку стоїть дядько, продає, скажімо, огірки, він не розповідає людям, які до нього підходять, чи зареєстрований він, чи ні. Люди мають право в нього брати (товар – ред.).

Люди (споживачі) можуть брати –  кожен, хто продає на агропродовольчому ринку, проходить контроль в лабораторії. Але коли приходить на ринок отоваритись представник закладу громадського харчування, він вже не для себе бере цей продукт, він є представником оператора ринку і повинен брати продукцію лише в зареєстрованого оператора ринку», – підкреслює Юрій Оглашенний.

 

SEEDS.org.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!