Як мапи врожайності допоможуть збільшити прибутки аграріям України

0 97

Сільгоспвиробник може збільшити рентабельність аграрного бізнесу на 110$/га оброблюваного поля за рахунок впровадження інноваційних сервісів в землеробстві. Про це розповів генеральний менеджер компанії “Фармерз Едж” Олександр Руденко під час II Форуму “Аграрні інновації 2019”, організованого компанією “ПроАгро”.

На початку свого виступу він зазначив, що “Фармерз Едж” є сервісною компанією, яка надає певний набір інструментів для вирішення завдань, спрямованих на підвищення ефективності бізнесу своїх клієнтів.

“При цьому на всіх етапах впровадження тих чи інших технологічних рішень, які пропонує наша компанія, ми разом з ними рухаємося до досягнення певного результату.

Середня ефективність пропонованих нами рішень коливається від 60 до 110 доларів на га. Однак, дані цифри значно залежать від вирощуваної культури, ціни на неї і, зрозуміло, від ступеня впровадження проекту. При цьому на початковому етапі дані показники будуть нижчими”, – пояснив генеральний менеджер “Фармерз Едж”.

У своєму виступі Олександр Руденко детально зупинився на практичних аспектах і результатах застосування інноваційних сервісів в АПК.

“Перш за все, хотілося б сказати про те, що дають пропоновані нами технології. Це підвищення рентабельності бізнесу, врожайності, якості, оптимізація використання посівного матеріалу та ЗЗР. Ми не говоримо зараз про економію, адже іноді неможливо досягти потрібного результату без доінвестування.

Сьогодні наша компанія займається обробкою даних, одержуваних з різних пристроїв – датчиків, польових похідних станцій і інших технічних пристроїв. Наше завдання при цьому – зібрати максимум корисної та точної інформації. Ми вважаємо, що чим точніше буде наша інформація, тим більш точне рішення прийме сільгоспвиробник надалі”, – сказав Олександр Руденко.

Він також детально розповів про особливості застосування, так званої, технології змінних норм. “Коли ми починаємо її застосування, то, перш за все, разом з клієнтом аналізуємо, що ми хочемо досягти в результаті. При цьому обговорюються всі інструменти і засоби, а також терміни і можливості досягнення кінцевого результату.

В рамках даної технології ми також проводимо технологічний аудит можливості її застосування. І тільки після цього наші фахівці приступають до установки пересувних метеостанцій, телеметричних пристроїв”, – зазначає генеральний менеджер “Фармерз Едж”.

Олександр Руденко також уточнив, що для отримання результатів складаються візуальні карти полів, аналізується їх історія, сівозміну, стан сільгосптехніки, поточні системи землеробства, вивчаються кліматичні дані за останні 3-5 років.

Другим кроком на шляху впровадження технології є визначення, так званих, зон продуктивності, враховуючи рельєф місцевості і властивості грунту по утриманню вологи.

“Як правило, на полях наших клієнтів ми виділяємо від 4 до 8 таких зон. Безумовно, що кращого результату можна досягти, коли ти знаєш кожен сантиметр оброблюваного поля, але це дуже затратно, з точки зору інвестицій. Тому якщо наш клієнт має поле розміром 100 га, то якимись речами можна знехтувати з точки зору економії коштів”, – пояснює фахівець.

За допомогою даної зональності, за словами Олександра Руденко, ідентифікується фактор, що лімітує врожайності. При цьому для виявлення даного чинника проводитися ретельний аналіз грунту. Залежно від побажання клієнта такий аналіз можна провести в Україні або ж в зарубіжних лабораторіях, наприклад, в Канаді чи США.

“Нещодавно клієнт з Кіровоградської області звернувся до нас з проханням щодо допомоги в підвищенні врожайності зернових культур з оброблюваної їм площі землі до 9 тонн. Коли ж ми провели аналіз його полів, то з’ясували, що максимально досяжний результат – 6,3 тонни, так як в його випадку дефіцит вологи був лімітуючим фактором”, – навів практичний приклад Олександр Руденко.

Він також розповів учасникам Форуму про те, що на даний момент фахівці компанії займаються розробкою, так званої, мапи врожайності для своїх клієнтів. Її суть в можливості порівняння показників врожайності в поле з результатами агрохімічного аналізу і вегетацією культури для того, щоб зрозуміти правильність застосування тих чи інших агрономічних прийомів.

“Така мапа дозволить нам, в разі необхідності, в наступному сезоні змінити свої підходи до поля для того, щоб отримати потрібний результат для клієнта”, – сказав Олександр Руденко.

При цьому він підкреслив, що основне завдання компанії – отримання максимального результату фермером, що використовує технологічні рішення “Фармерз Едж”, при оптимальному використанні всіх наявних у нього ресурсів.

 

SEEDS.org.ua  за інформацією AgriGator

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!