Де брати свіжі дані для аналітики агросектору та корисні інструменти для галузі АПК?

Статті

Команда FAO та наші партнери в Україні та світі готують надзвичайно велику кількість аналітичної інформації та інструментів для галузі. Фахівці ФАО звертають увагу на ресурси, якими можна користуватися для аналізу стану світових ринків сільськогосподарської продукції та продуктів харчування або для потреб бізнесу, передає SEEDs.org.ua.

1. FAO Food Price Index – один з найбільш вживаних індикаторів цін у світі, що вираховується для продовольства в цілому і для окремих груп товарів: молока, м’яса, злакових, рослинних олій та цукру. Індекси оновлюється щомісяця, і їх завжди можна подивитися за офіційному сайті FAO за посиланням http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/

2. FAO Cereal Supply and Demand Brief – дані щодо попиту та пропозиції зернових культур у світі. Звіт за травень 2016 року вже доступний тут http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en/.  

3. Автоматизований баланс попиту та пропозиції молока України – інформаційна система,  створена ФАО та ЄБРР в рамках проекту «Діалог держави та бізнесу в молочному секторі України» з метою підвищення прозорості ринку молока та молокопродуктів України. Тут http://milkbalance.org.ua/index.php?PGID=1 можна знайти актуальні дані щодо ринкових цін та індексів, балансу-попиту та пропозиції, а також індекс умовної прибутковості виробництва молока та молочних продуктів.

4. Автоматизований баланс попиту та пропозиції м’яса України – інформаційна система,  створена ФАО та ЄБРР в рамках проекту «Діалог держави та бізнесу в м’ясному секторі України» з метою підвищення прозорості ринку м’яса України. Тут http://meatbalance.org.ua/ можна знайти актуальні дані щодо балансу-попиту та пропозиції м’яса та субпродуктів з прогнозами. Планується також запровадження індексів умовної прибутковості виробництва певних видів м’яса та надання інформації про ціни.

5.  Автоматизований баланс попиту та пропозиції зерна в Україні – інформаційна система,  створена ФАО та ЄБРР в рамках проекту «Суспільно-політичний діалог в зерновому секторі України» з метою підвищення інформаційної прозорості ринку зерна України. Тут http://grainbalance.org.ua/ можна знайти актуальні фактичні та прогнозні баланси попиту та пропозиції зерна в Україні, автоматично розраховані системою, актуальні дані щодо обсягів експорту та імпорту, поточних запасів зерна. Для ознайомлення також додаються баланси зерна в Україні, що розраховуються USDA та AMIS.

6. FAO Food Outlook – великий аналітичний огляд світових ринків продовольства, що виходить двічі на рік та публікується тут http://www.fao.org/GIEWS/english/fo/index.htm.  

7. Індекс Global Dairy Trade (GDT) – користується популярністю серед молочників. Це показник цін он-лайн торгової біржі для міжнародних молочних товарів, який можна знайти за посиланням https://www.globaldairytrade.info/.

8. AMIS, або Система інформаційного забезпечення ринків сільськогосподарської продукції – містить дані від FAO, Міжнародної ради по зерну та USDA (Міністерства сільського господарства США) по зернових ринках http://statistics.amis-outlook.org/data/index.html.

9. FAO Ration Formulation Tool for dairy cows – інструмент ФАО для розрахунку раціону молочних корів) безкоштовно доступний англійською, іспанською та французькою мовами за посиланням http://www.feedipedia.org/content/fao-ration-formulation-tool-dairy-cows.

10. Практичні посібники із експорту молочних та м’ясних продуктів – розроблені експертами ФАО, ЄБРР та Ради з експорту продовольства та містять детальний аналіз найбільш перспективних ринків та рекомендації щодо продуктів, упаковки, маркетингу, ціноутворення молочних та м’ясних продуктів.
Довідник експортера м’ясної продукції http://ukrainian-food.org/uk/post/prakticnij-dovidnik-eksportera-masnoi-produkcii
Довідник експортера молочної продукції http://ukrainian-food.org/uk/post/prakticnij-dovidnik-eksportera-molocnoi-produkcii
 

11. Бізнес-плани з відгодівлі та переробки бичків молочних порід – детальні бізнес-плани, розроблені в рамках проекту ФАО та ЄБРР «Публічно-приватний політичний діалог у м’ясній галузі» з розрахунками, технологічними рекомендаціями та урахуванням української специфіки. Завантажити можна тут за посиланнями:
Інтенсивна зернова відгодівля молодняка ВРХ
Організація роботи комплексу забою та первинної переробки ВРХ.

Leave a Reply