Англійські корови та італійські сири в українському селищі: історія крафтової сироварні

0 160

Наталя Кузнєцова з селища міського типу Близнюки (Харківська область) вже майже два роки займається фермерством. Утримує корів англійських порід, продає молоко та сири. Жінка планує розширювати виробництво та відкрити фірмовий магазин, повідомляє SEEDS.

Спочатку Наталя планувала відкрити бізнес у місті, але пізніше зупинилася на рідних Близнюках. Жінка з дитинства любила тварин, тому обрала таку галузь.

“Коли я була маленькою, у моєї бабусі була корова, я її дуже-дуже любила. Вона була Зозулька. І мені так було жаль, коли бабуся виливала молоко свиням, вона виливала його качкам. І я все думала: ну є ж якось так, що роблять щось, щоб продовжити життя молоку. Я задумалася над цим. І, мабуть, пройшло скільки часу, поки я згадала, що мені хочеться варити сир… Сир – це стрибок молока у вічність”, – говорить фермерка.

Наталя Кузнєцова пробувала виготовляти сир із овечого та козячого молока, але зупинила вибір на коров’ячому. Вона утримує корів Джерсійської породи, молоко яких характеризується високим вмістом жиру. Навчала Наталю господарювати та варити сири українка, яка живе в Італії. Саме тому жінка варить італійські сири, а ще – кисломолочні продукти.

“Крафтові продукти дуже відрізняються від промислових. У кожної господині, яка виготовляє крафтові сири, виходить продукт зі своїм унікальним смаком”, – говорить Наталя.

У господарства є земельна ділянка, де вирощують зерно на корми для корів. На фермі, крім корів, утримують нутрій.

Фермерка також хоче спробувати варити сир з молока буйволів. Наразі Наталя Кузнєцова продає свої крафтові продукти на ринку. Господиня планує розширити сироварню та вже займається питанням відкриття власного магазину.

SEEDS за матеріалами Суспільне Харків

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!