Чорні вареники з білою бриндзею: на Закарпатті шукають нові рецепти для місцевого суперфуду

0 1 302

Банош і кулеша з бриндзею – у Карпатах це коронні автентичні страви! Однак тутешні ресторатори і виробники цього суперфуду вирішили піти далі – розробляють ціле меню з використанням гуцульської овечої бриндзі, повідомляє SEEDS.

На меті не просто створити страви «для галочки», мовляв, і тут є бриндзя. Прагнуть більшого – щоб люди приходили знову і знову, замовляти саме цю унікальну страву, розповів Олександр Мартин, голова асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

«Овеча бриндзя – це крафтовий, локальний продукт, який ми стараємось презентувати широкому загалу. Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів була створена тільки 3 роки тому. Зараз у нас є лише 4 сертифіковані виробники, які згідно з специфікацією виробляють гуцульську овечу бриндзю.

Ми проходимо внутрішній і зовнішній контроль. Ведемо журнали з виробництва на полонині, а по переробці будза на бриндзю – внизу. Працюємо поки що з невеликими об’ємами. В майбутньому, сподіваюсь, ми збільшуватимемо кількість сертифікованих виробників і об’єми виробництва», – розповідає Олександр Мартин.

«Переважна більшість людей знають, що бриндзю можна вживати з баношем, або кулешею. Ми намагаємось презентувати бриндзю у сучасній інтерпретації, у нових стравах. Шукаємо різні рішення. Є в нас роли з вурдою. (в Італії вурда більш знана, як Ricotta — сир, що виготовляється з молочної сироватки – ред.).Є чорні вареники з бриндзею. Салат з вурдою і копченим лососем та інші страви», – додає Олександр.


Овеча бриндзя. Фото Василя Дячука

Маринований у меді будз, бутербродну намазку на основі бриндзі… Всі ці неймовірні за смаком страви презентували під час промоційного туру культурно-туристичним маршрутом «Гуцульські сирні плаї» у мистецько-гастрономічному просторі Рахова галереї «FRANKO’3».

За словами Олександра Мартина, виробники традиційних карпатських високогірних сирів співпрацюють з багатьма відомими шеф-кухарями, спільно розробляють нові рецепти з використанням овечої бриндзі.


Чорні вареники з білою бриндзею. Фото Василя Дячука

«Цього літа ми запросили учасника кулінарного шоу «МастерШеф Професіонали» Радека Конечни. Він сам чех, але довший час проживає в Україні та залюбки погодився поекспериментувати з нашим продуктом. Раніше, у співпраці з проектом ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» та за підтримки Рахівської РДА, кілька нових страв з бриндзею розробив відомий шеф-кухар Сергій Пожар. В рамках проєкту «Гуцульські сирні плаї» в галереї FRANKO’3 плануємо проводити творчі вечори з дегустацією різних страв саме з гуцульською овечою бриндзею та з вурдою. Надалі ми співпрацюватимемо і з Радеком, і з іншими шеф-кухарями, для того, щоб розширити рецептуру. Ми плануємо довести страви до досконалості», – розповів Олександр Мартин.


Радек Конечни. Фото Василя Дячука

Деякі нові страви з бриндзею вже є в меню партнера проєкту – ресторану «Європа» – це чорні вареники з білою овечою бриндзею. Страва не звичайна як зовні, такі на смак. До тіста додають натуральний барвник – чорнило каракатиці. Через її неповторність за цими варениками до ресторану відвідувачі повертаються знову і знову. Саме цього і прагнуть ресторатори та виробники гуцульської овечої бриндзі.

«Ми в постійних пошуках. Пошуках таких страв, аби люди приходили, їли, а потім повертались і приводили друзів. Треба знайти саме такі рецепти, а не просто представити страву «для галочки».

Все, що ми робимо, наприклад, салат з вурдою і копченим лососем, ми прагнемо зробити так, щоб люди приходили конкретно на нього. Чорні вареники вже є і продаються в нашому ресторані. Все інше – це поки що тільки розробка», – розповідає Віталій Дубровський, директор ресторану «Європа».


Якщо ви виробник аграрної продукції та плануєте вийти на нові ринки, то Міжнародна конференція: «From Local to Global: суперфуди, технології, ринки» з циклу Збільшення прибутків агробізнесу – подія саме для вас. Конференція відбудеться 27 жовтня. Організатор події – агромедіа-агенція SAPIENZA за підтримки Київського контрактового ярмарку. Місце зустрічі: м. Київ, Міжнародний виставковий центр (Броварський проспект 15), виставка “AgroComplex 2021”. Початок о 12:00.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Зареєструватися можна тут


Гуцульську овечу бриндзю виробляють з цінного овечого молока на високогірних полонинах, більшість з яких розташовані на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря. В раціоні овець цінні дикоростучі трави та ягоди. За день отара на випасі проходить біля 10-15 кілометрів. Технологія виробництва є незмінною ще з 15 століття. Овець доять вручну, у виробництві використовують традиційні дерев’яні інструменти.

Нещодавно Гуцульська овеча бриндзя отримала статус першого в Україні продукту із Географічним зазначенням.

«Гуцульські сирні плаї» — це унікальний культурно-туристичний маршрут. Він об’єднав 13 локацій, більшість з яких – це сертифіковані полонинські господарства в Івано-Франківській та Закарпатській областях, які є виробниками гуцульської овечої бриндзі та гуцульської коров’ячої бриндзи із Географічним Зазначенням. Сам проєкт розвивається за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Людмила Калита для SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!