Фермер з Вінниччини вирощує унікальний експортний делікатес

0 1 253

На Вінниччині вже кілька років поспіль, поряд із державною, діє обласна програма підтримки малого та середнього бізнесу. Щорічно десятки підприємців отримують кошти з обласного бюджету на розвиток власної справи.

Одне із таких сімейних підприємств діє в селищі Сутиски Тиврівського району. А розводять там не звичну для Поділля худобу, а екзотичних равликів.

Місцевий підприємець Василь Прудник тільки розпочинає роботу в цьому напрямку, тож підтримка з обласного бюджету  200 тис. грн. у вигляді пільгового кредиту для підприємця є важливою запорукою успіху нової справи.

У своєму господарстві Василь Прудник має теплицю, де підростає мальок равлика, холодильник для зберігання, приміщення, де розмножується маточне поголів’я. Каже що нову для себе справу опановував, навчаючись та запозичуючи досвід львівських і закарпатських колег.

«Звичайно ж, треба забезпечити хороші умови, тепло і вологу, але сподіваємося, що все це  має окупатися. Равлики цього виду Helix Aspersa Maxima ростуть швидко – шість місяців. Їхнє м’ясо набагато смачніше і ніжніше, ніж у виноградних, а попит набагато вищий»,- розповів Василь Прудник.

Молодняк із приходом літа необхідно із теплиці переселити у вольєри на землі, на свіжому повітрі, де вже підростає ріпак – зелений корм для молодих равликів.

Годують равликів і спеціальним комбікормом, що дає можливість виростити їх протягом одного сезону. В кінці вересня – на початку лютого їх збирають і готують до реалізації.

Найбільший попит на равликів Helix Aspersa Maxima існує у Франції, Англії, Німеччині, Бельгії, Італії, Португалії та країнах Азії.

Проте равликів вживали в їжу ще з античних часів. У Стародавньому Римі такі страви вважалися неодмінним атрибутом будь-яких урочистостей. Равлики були лікувальним засобом і їжею. Страви з них називають дієтичними. У цьому м’ясі зовсім немає холестерину, зате воно багате білком, вітамінами В6, В12, залізом, кальцієм, магнієм. Воно м’яке, легко засвоюється.

SEEDS.org.ua за інформацією прес-служби Вінницької ОДА

 

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано