На Херсонщині пшениця і кукурудза поступається місцем ананасам та мандаринам  

0 877

На Херсонщині кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільськогосподарських культур.

Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зізіфуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових.

«На моїй присадибній ділянці ростуть навіть ананаси, — з гордістю розповідає херсонець Роман Гненій. — На дачі висадив саджанці мандаринів, апельсинів та лимонів, сусіди зацікавились і просять поділитися досвідом.

Урожай з одного дерева досягає 20-30 кілограмів солодких плодів, усі дерева добре переносять останні зими, бо температура повітря навіть уночі рідко опускається нижче 3-5 градусів морозу. А ось проблема з поливом із кожним роком набирає актуальності, вода дорожчає, та й облаштування якісного крапельного зрошення — справа клопітка й недешева».

Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур, як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики, яка з початку 2000-х років відмінно приживається у цій кліматичній зоні.

Аграрії відзначили, що врожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20 відсотків через раннє дозрівання: відтепер огірки, помідори, салат та часник можна садити та збирати раніше.

 

SEEDS.org.ua за інформацією Україна Молода

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!