Столичні сіті-фермери вирощують на городі у центрі Києва овочі та зелень

0 460

У київському сквоті на Терещенківській, в самому центрі міста, вирощують помідори, базилік, перець, полуницю та м’яту. Команда міських фермерів використовує принципи пермакультури, а отриманий врожай продає на аукціонах для закриття потреб ЗСУ, або використовує для страв та напоїв сезонного кафе, пише SEEDS.

Нещодавно команда проєкту “Сквот-Город” презентувала посібник з міського городництва, який вже замовляють активісти з різних міст. Ідея заснувати город у центрі Києва з’явилась у Дар’ї Криж та Тамари Бабакової у перші місяці вторгнення, коли назрівала продовольча криза.

“Бо тоді у Києві була така атмосфера, і реально була продовольча криза. Огірки коштували по 150 гривень. Ми були вражені цим всім. Тоді стало зрозуміло, що літо буде непростим і невідомо, як розвиватимуться події. Були поламані всі ланцюжки постачання. Ми з цим безпосередньо стикалися щодня, бо все ще намагалися якось запускати бар і кафе. Ідея про те, що було б класно вирощувати власну городину, була не лише ідеологічною, але і практичною”, – розповіла Тамара виданню bzh.life.

“Коли з’явилась ця можливість, я звернулась до своєї колеги та подруги Тамари, яка у Сквоті опікувалась рослинами. Вона одразу запропонувала ідею Садів перемоги. Після Другої світової війни в Британії та інших країнах люди активно почали займатись міським городництвом і розбивали городи в найнеочікуваніших місцях, наприклад, у вирві з-під авіабомби”, – розповідає Дар’я.



Міські городи допомагають урізноманітнити раціон, сприяють продуктовій безпеці та зниженню навантаження на харчову інфраструктуру. Також вони створюють місця для комах-запилювачів та харчову базу для птахів.

Читайте також: Україна під час експорту малини фактично дарує майже $100 млн доларів іншим країнам

З “друзями городу” Дар’я і Тамара обмінюються врожаєм і розсадою, а також на базі “Сквот-Городу” створюють спільноту однодумців.  На городі на Терещенківській росте 30 видів рослин різних сортів: помідори, гострий перець, полуниця, базилік, квасоля, шпинат, м’ята, лаванда та інші.

“Ми повністю діємо на засадах пермакультури – всі наші грядки мішані. Намагаємось надавати перевагу рослинам, які не вимагають особливого догляду, багаторічним рослинам. На городі не використовуємо пестицидів, гербіцидів і додаткових добрив. Город сам себе годує і ми використовуємо відходи з кухні для його удобрення і для біореактору. Ці грядки діють за схемою теплих грядок Розума. Там створюється канавка компостна, формуються валики, там це все розкладається і органічні речовини весь час підгодовують рослини”, – розповідає координаторка проєкту Тамара.

Хоч урожай протягом сезону вдається отримати найрізноманітніший, проте для закладу у центрі міста, це недостатній об’єм. Тому власниці городу використовують його творчо. В червні 2022 першу ягідку полуниці з міського городу продали за 1700 гривень. Гроші направили на підтримку сил ЗСУ.

Так само на аукціоні можна придбати «Сквот-салат», гроші з продажу якого також направлять на ЗСУ. У сезон лаванди готували коктейлі. А з гострих перців роблять настоянку на текілі.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!