Тримати козину ферму в Україні доволі прибутково

0 1 384

У 2016 році на Кіровоградщині на базі колишньої колгоспної свиноферми Підлісного, що в Олександрівському районі, почалося будівництво іншої ферми — козиної під назвою “Лісова коза”.

В січні 20170-го із Франції завезли перше, корінне стадо — 312 голів альпійської породи, з них 300 кіз і дванадцять цапів. Обираючи породу, звісно ж, зважали на її продуктивність, фізіологі та здатність пристосовуватися до наших кліматичних умов. І не прогадали.

Уже незабаром отримали перший приплід. Нині підприємство має державний сертифікат племінного репродуктора й успішно продає молодняк фермерам по всій Україні.

Цей напрямок бізнесу є наразі доволі прибутковим. У молочному віці племінний молодняк швидко розкуповується по ціні 300—350 євро за голову. П’яти-семимісячні кізки (в сім місяців ця порода досягає статевої зрілості й готова до розмноження) коштують вже по 500 євро.

Така ціна високоякісного племінного молодняка не вважається зависокою (за словами фахівців, на вітчизняному племінному ринку вартість деяких порід сягає 2,5 тисячі євро).

Ще одне джерело отримання доходів — продаж молока.

Воно сертифіковане як продукт вищої якості згідно з державними стандартами. А головне для споживачів — не має ані характерного запаху, ані пам’ятного багатьом із дитинства присмаку.

Та чи не найголовнішим напрямком розвитку в “Лісовій козі” вважають власне сироваріння. Директор із маркетингу Олександр Романов каже, що місцевий твердий сир із козячого молока буде належати до преміум-класу. Його ринкова вартість коливатиметься від 600 до 900 гривень за кілограм.

Доволі висока ціна викликана високою собівартістю технології отримання високоякісного сиру. Але вона не тільки не відлякує покупців, а й користується підвищеним попитом. Крім того, планують виготовляти м’які та кремові сорти сиру, а також, з часом, і кисломолочні продукти.

“Ми робитимемо сири дуже широкої типології, від м’яких до твердих, з пліснявою і без, а також — оригінальні, власної рецептури та під власною зареєстрованою торговою маркою “Лісова Коза”.

З часом можна буде виробляти кисломолочні продукти, масло й, навіть, морозиво… Із реалізацією проблем не буде. Вже є запит на внутрішньому ринку, потенційні покупці в Казахстані (обіцяють самостійно забирати продукцію з цехів), Лівані, Єгипті. Плануємо відкрити фірмові магазини в Кропивницькому, тут, у Підлісному, а з часом — в інших містах України”, –  запевняє Олександр Романов.

SEEDS.org.ua за інформацією газети “Голос України”

 

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано