Виноробство України мігрувало на північ – тепер виноград активно вирощують і на Київщині

0 685

Фермерське господарство Григорія Кулініченка вже не перше десятиріччя вирощує на Київщині виноград. Не тільки вирощує – виготовляє з нього вино, яке здобуло не одну нагороду на винних конкурсах, пише SEEDS.

Хоча виноградарство – не основний напрямок діяльності ФГ, виноградарі з Київщини планують розширювати площі виноградників і переконані в тому, що столичний регіон незабаром стане одним з осередків вирощування сонячної ягоди.

Про історію першого на Київщині виноградника в інтерв’ю для SEEDS розповів Володимир Гавриленко, виноградар СК «Агробізнес», фермерського господарства Григорія Кулініченка.  


– Наскільки мені відомо, виноградарство – це не те, з чого починало діяльність ваше господарства?

– Саме так. Ми займаємося вирощуванням найрізноманітнішої сільськогосподарської продукції та овочів. І, як додатковий бонус, маємо додаткове виробництво, – вирощуємо виноград на продаж і виробляємо вино. Виноградники в нас знаходяться у селі Горохове, це 20 кілометрів від міста Кагарлик і 50 кілометрів від Києва.

Ми найперші в Київській області робимо вино з свого винограду. Виноградники були закладені у 2010 році. Зараз у нас приблизно 4 гектари, плануємо розширювати площу під виноградниками до 8-10 гектарів.

Зараз ми вирощуємо близько до 100 сортів винограду. Це і столові сорти, які ідуть на їжу і технічні, з яких роблять вино. Столові сорти, це такі відомі сорти як Юпітер, Прєображення, Академік, Байконур, Орда їх дуже багато. З нових сортів цікавий виноград під назвою «Первенець».

Технічних, з яких ми робимо вино, у нас росте близько 30 сортів. Це і Цитрон Магарача, Мускат Одеський, Буковинка – всі вони української селекції. Є виноград французької, італійської, іспанської, німецької селекцій: Мальбек, Піно Нуар, Каберне Фран, Каберне Совіньйон, Семільйон, Мерло, Рислінг.



– Як відбувається реалізація київських вин? В яких крамницях його можна придбати?

– Поки що у нас дуже невеликі об’єми. Тому наше вино ми розповсюджуємо серед знавців і любителів “напою Богів”. Люди приїжджають до нас на екскурсі, дегустують вино і насолоджуються ним. Ми ліцензоване підприємство. На виноробні працює дегустаційна зала та магазин, вино можна замовити поштою.

– А скільки приблизно вдається виробляти вина на рік?

– Поки що це приблизно три-чотири тонни готового вина на рік. Лозу посадили у 2010-му. Щоб почати отримувати якісні білі вина вік лози повинен бути 3-4 роки, а червоні – 7-8 років.

До речі, ми робимо переважно сухі вина. В певні роки, коли виноград набирає потрібні кондиції – цукор, кислоту, ми також робимо з певних сортів десертне вино. Його більше полюбляють жінки – воно солодке і більш «алкогольне». Вина у нас натуральні, без додавання цукру, консервантів і барвників.

Між іншим наші вина високо оцінили не тільки наші покупці, а й журі багатьох конкурсів. Наше вино «Соляріс» на конкурсі «Золота лоза» в Одесі отримав золото. Є у наших вин і срібні, і платинові відзнаки. Коли вина високо оцінюють професіонали, – це вже свідчить про успіх. А найкраща для нас нагорода – визнання простих споживачів.

Читайте також: Штраф за шампанське та коньяк: в Україні посилять правила використання офіційних назв спиртних напоїв

– Чи маєте великих конкурентів поблизу?

– Взагалі у Київській області дуже багато виноробів, але ми поки що не конкуренти, – ми всі партнери. Конкуренцію ми поки не розвиваємо. Ми просто хочемо, щоб всі знали, про українське виноробство, і допомагаємо один одному.

Раніше на Київщині вирощувати виноград було просто нереально. Якщо б у 2010 році хтось сказав, що через 5 років у нас під Києвом буде така плантація, ніхто б не повірив.

Далі, думаю, клімат стане ще теплішим, Київщина стане як, скажімо, Одещина. І про це треба думати вже сьогодні, вже висаджувати сорти, які будуть більш звичні до нового клімату. На півдні Франції вже мало роблять тих вин, що робили – там дуже спекотно.

Однак ми не Франція – в нас вина свої, свій теруар, свій клімат. Але нам і не потрібно чужого – нам треба робити своє вино, українське.

 

Людмила Калита, SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!