Сировари Львівщини скаржаться на брак овечого молока

0 808

Ферм в Україні стає більше, та й виробництво молока збільшується – сироварам сировини не бракує. Складніше з овечим молоком, розповіла власниця торгової марки «Львівська сироварня Джерсей» Вікторія Книш.

«Я можу придбати стільки, скільки потрібно. Ферми нарощуються, виробництво молока збільшується. Так, турбує дещо зависока ціна. Сировинники її обґрунтовують здорожчанням кормів та іншими факторами. Але переробнику цього року було складно. Звісно, що маржа знизилася», — говорить підприємниця.

Складніше, за її словами, з овечим молоком. Цього сезону востаннє Вікторія переробила кількасот літрів у червні, і на цьому зупинилася. Справа в тому, що овече молоко втричі дорожче за коров’яче, пояснює вона. Якщо тримати стадо, потрібно переробляти все молоко, а це виливається у «заморожуваня» значних оборотних коштів.

«Водночас, ми відразу побачили, що з продажами цього року буде складно. Овечий сир зараз коштує мінімум 500-600 грн/кг. Це надто багато для пересічного споживача. Ярмарок чи фестивалів цього року не було, і ми особливо й не ризикували б туди їхати», — говорить переробниця.

Власниця сироварні додає: якщо раніше вона планувала виробництво, базуючись на статистиці попередніх років з певним коефіцієнтом нарощування, то цього року статистичні дані можна «викинути у смітник», це абсолютно не працює.

«Цього року — або пан, або пропав. Можна зробити продукцію, і вона лежатиме на складі, а може не вистачати. Тому з листопада я припинила робити будь-які прогнози і зосередилася суто на «живих» замовленнях.  Бо якщо витримана продукція ще може полежати, то свіжа — ні», — каже Викторія Книш.

 

SEEDS.org.ua за інформацією AgroPortal

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!