В Україні цьогоріч гарний врожай картоплі, але якісної – мало

0 3 226

Картоплі врожаю 2023 року в Україні буде достатньо, попри менші, аніж торік площі посадки. Щоправда, вона буде не дуже якісна через високі температури в період вегетації й економію фермерів на засобах захисту, пише SEEDS.

“В цьому сезоні картоплярам довелося гірше, ніж в минулому сезоні. В першу чергу, це пов’язано зі здорожчанням всіх складових, які використовуються для посадки картоплі. Їх собівартість, порівняно з минулим роком, виросла на 40%. А це говорить про те, що фермери почали економити на певних засобах захисту.

Друга проблема, яка вплинула на якість картоплі — високі температури в період вегетації. Тому в деяких регіонах є пошкодження картоплі паршею, дротяником. Така картопля не зможе довго зберігатися. Разом з тим, це впливає на ціну. Зараз фермери намагаються позбавитися неякісної картоплі і швидко її продати”, — розповів в етері Суспільне.Спротив віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук.



Читайте також: В Україні стартує національна грантова програма для дрібних та середніх підприємців

“На сьогодні з господарства фермери продають неякісну картоплю приблизно по 5-5,5 гривень за кілограм. На ринках Києва і Львова ми бачимо картоплю по 7-8 гривень, а в мережі — за якісну картоплю з доставкою на рампу магазину платять приблизно по 9 гривень за кілограм.

Зрозуміло, що споживач платить за товарний вигляд і хоче бачити якісну картоплю, в якої не пошкоджена шкірка, без ураження паршею або іншими хворобами. І, безумовно, калібр. Якщо в бюджетних магазинах продають картоплю діаметром від 35 мм, тобто дрібну, то супермаркети великих міст вимагають від фермерів — 45 плюс, або 50 плюс, тобто п’ять сантиметрів і більше в діаметрі”, — зазначив віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі.

“Вирощеної в Україні картоплі багато, але мало якісної. Тому на якісну — ціна до нового року, скоріше за все, зросте. Але поки на ринку маємо ситуацію зі здешевленням цього продукту, бо фермери не мають де зберігати картоплю.

В Україні, напевне, 20-30% фермерів мають якісне зберігання, де картопля може лежати протягом сезону, з вересня — до травня. І вони традиційно продають свою продукцію з поля, бо мало хто хоче брати на себе ризики зберігання за товар. А багато хто намагається швидко усе продати ще й через невизначеність у зв’язку з російською агресією.

Реальна ціна на картоплю, мені здається, встановиться десь в листопаді, коли закінчаться і збирання, і ажіотаж на заготівлю картоплі для домогосподарств”, — припустив експерт.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!