Зміни клімату суттєво вплинуть на смак європейського пива

0 58

Через кліматичні зміни європейський хміль почав втрачати речовини, які відповідають за його аромат — через це постраждає і смак пива, яке з нього виготовляють, пише SEEDS.

Науковці виявили, що з 1994 року у хмелі на 0,6 відсотка зменшилася кількість ключових для смаку альфа-кислот, а якщо рослину не пристосувати до змін температури, то до 2050 року вміст цих речовин впаде на 31 відсоток. Про це розповіло видання New Atlas з посиланням на статтю вчених у Nature Communications.

Пиво є третім за популярністю напоєм у світі, але досі не проводилося досліджень, як на його виробництво впливають зміни клімату. Щоб виявити, як змінюється врожайність і якість основного інгредієнта для пива — звичайного хмелю (Humulus lupulus) дослідники Чеської академії наук зібрали дані про температуру і опади з метеорологічних станцій Німеччини, Чехії та Словенії за 1971-2018 роки та зіставили їх із даними про середньорічну врожайність рослини у цих регіонах.

Читайте також: В Україні стартував проєкт Мед Мінних Полів  

Виявилося, з 1994 року фермери стали щороку збирати на 0,2 тонни хмелю на гектар поля менше. Причому рослина почала на 20 днів раніше дозрівати, через що зменшився вміст альфа-кислот. За допомогою моделювання науковці також дійшли висновку, що при глобальному потеплінні на 1,4 градуса Цельсія, кількість опадів у досліджуваних регіонах зменшиться на 24 міліметри.

Це призведе до того, що врожайність хмелю може впасти ще на 4-18 відсотків, а вміст альфа-кислот у ньому — на 20-31 відсоток. Науковці вважають, що вже зараз потрібно працювати над створенням більш стійких до потепління сортів хмелю, які краще адаптуватимуться до змін клімату.

 

SEEDS

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!