Равлик замість мишки: на Рівненщині програмісти відкрили молюскову ферму

0 644

У селі Привільне Дубенського району Рівненщини ІТ-спеціаліст з Рівного Роман Денькович разом з колегою Дмитром заснували равликову ферму. Тут вирощують два види молюсків – середземноморських та африканських. Поки що партнери працюють лише на експорт.

Чоловіки розповідають, що довго шукали справу, яка б не лише приносила прибуток, але й була цікавою. Оскільки равликовий бізнес на Рівненщині, як і в Україні загалом, лише набирає популярності, вирішили й собі збудувати молюскову ферму.

Новоспечені бізнесмени зізнаються, оскільки у цій справі вони новачки, то багато чому ще вчаться. Проте вже мають безліч ідей, як популяризувати равликове підприємство. У найближчих планах – запрошувати на ферму туристів, влаштовувати дегустації готової продукції.

«Вирощування равликів – процес тривалий і складний.  Взимку у тварин починається інкубаційний період, який продовжується аж до травня. У спеціальному приміщенні молюски відкладають ікру, яку кладемо в інкубатор, і чекаємо, доки вилупляться равлики. Тих, що з’явилися раніше, забираємо в теплицю, а  щойно потепліє – молоде поголів’я випускаємо у поле», – ділиться секретами Роман.

Цікаво, що равлики відкладають ікру лише вночі та закопують її в ґрунт. Ці молюски – гермафродити, тож після спарювання вагітніють обидві особини, кожна з яких скидає близько 200 ікринок. Після цього фермери їх відправляють на інкубацію. Якщо вчасно не забрати «дитинчат», які вилупилися, то вони починають їсти кокони інших.



Равликова ферма програмістів розташована на трьох гектарах землі. Територія огороджена щільною сіткою, аби живність не втекла. На полі виставлені спеціальні дерев’яні піддони, під якими й живуть молюски. Збоку – дві теплиці, де «молодняк» тримають до весни.

«Равлики невибагливі, проте роботи біля них вистачає. Харчуються молюски рослиною перко – це гібрид капусти та рапсу, який вивели спеціально для слимаків. Трохи годуємо комбікормом. Важливо не перестаратися з їжею, бо тоді тіло равликів стане більшим за мушлю, й вони помруть. Ростуть вони до середини жовтня, а тоді їх продаємо», – додає Роман Денькович.

«Молюсків експортуємо у Європу. Там на них чималий попит, а місцеві фермери не встигають покривати його. Відправляємо живий товар. Перед цим равликів охолоджуємо, щоб вони впали у сплячку. Затим фасуємо по сітках і складаємо у ящики.

У Європі равлики – справжній делікатес. Страви з них у ресторанах коштують недешево. Також слимаків використовують у косметології. Креми та маски з їхнього слизу сприяють відновленню шкіри», – каже фермер.

 

SEEDS.org.ua за інформацією visnyk.lutsk.ua

Головні новини Seeds та агроідеї для зростання вашого бізнесу в Telegram Facebook Instagram
Youtube та Підписуйтесь!

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!